Antena 3 CNN Actualitate Mega-construcția care va tăia România în două

Mega-construcția care va tăia România în două

Mega-construcția care va tăia România în două
Sursa foto: foto: pixabay.com
10 Feb 2016   •   16:12

Transgaz trebuie să construiască o conductă de 530 de kilometri între Podişor(Giurgiu) şi Horia(Bihor) prin care se va asigura tranzitul gazelor între Bulgaria şi Ungaria, apoi mai departe, spre Vest. Acest proiect costă 550 de milioane de euro, iar UE ne finanţează o treime din această sumă. Pe aici vor curge către vest si gazele pe care Petrom şi ExxonMobil le vor scoate din Marea Neagră, scrie economica.net.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a anunţat că a aprobat o finanţare nerambursabilă de 180 de milioane de euro pentru Transgaz, ajutor necesar pentru ca transportatorul de gaze al României să înceapă construcţia conductei BRUA, care va face conexiunea între pieţele de gaze din sudul Europei şi cele din Vest, via România. De o mare importanţă pentru UE, dovadă ajutorul de 180 de milioane de euro, proiectul trebuie finalizat de Transgaz până în 2019, urmând ca, în decursul acelui an să fie şi pusă în funcţiune. Pentru aceasta, trebuie să mai scoată din buzunar încă 370 de milioane de euro, pentru că BRUA costă, potrivit datelor Transgaz, 550 de milioane de euro. La momentul 2019, pe teritoriul României vor curge miliarde de metri cubi de gaz din care, prin intermediul taxelor de tranzit, Transgaz va colecta zeci de milioane de euro anual.

„După punerea în funcțiune, proiectul va asigura o capacitate maximă de transport gaze naturale de 1,5 mld.mc/an înspre Bulgaria şi de 4,4 mld.mc/an înspre Ungaria”, arată datele Transgaz despre acest proiect. În conducta BRUA vor putea intra şi gaze româneşti scoase din Marea Neagră, pentru că, la acel moment, zăcămintele luate în concesiune de ExxonMobil şi Petrom ar putea începe să producă. Astfel, România va deveni una dintre cele mai importante ţări din regiune pentru gaz.

„Proiectul BRUA presupune construirea pe teritoriul României a unei conducte noi de transport gaze naturale ce va realiza conexiunea dintre Nodul Tehnologic Podișor și Stația de Măsurare Gaze (SMG) Horia, pe direcția Podișor-Corbu – Hurezani – Hațeg – Recaș – Horia şi a trei stații de comprimare. Conducta în lungime totală de aproximativ 528 km cu diametru de Dn 800 (32") este proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de maxim 63 de bar”, precizează reprezentanţii Transgaz.

Mai mult, pe Economica.net

×
Subiecte în articol: Transgaz
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close