Antena 3 CNN Actualitate Metoda rapidă prin care poţi verifica a dacă ești pe lista cu rău platnici la Biroul de Credite

Metoda rapidă prin care poţi verifica a dacă ești pe lista cu rău platnici la Biroul de Credite

Oportunitatea de a obține împrumuturi sau credite pe viitor poate fi serios afectată dacă în istoricul tău de credit figurezi cumva ca rău platnic la în Biroul de Credite.

Metoda rapidă prin care poţi verifica a dacă ești pe lista cu rău platnici la Biroul de Credite
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Dec 2023   •   16:00

Majoritatea românilor probabil că s-au confruntat până acum cu probleme în Biroul de Credite.

Important de precizat este că Biroul de Credit funcționează ca o bază de date centralizată care stochează informații despre comportamentul de plată al clienților băncilor și a altor instituții financiare.

Astfel, sunt şapte cazuri în care o persoană poate ajunge în atenţia Biroului de Credit cu un istoric negativ de credit,  după cum urmează: 

  • Neplata creditelor sau împrumuturilor

Cel mai frecvent motiv de includere pe lista cu rău platnici este întârzierea repetată sau neplata împrumuturilor și creditelor bancare. În acest caz, creditorul poate raporta situația în Biroul de Credit.

  • Executări silite ale contractelor de credit

În acest caz creditorul poate apela la executori judecătorești pentru recuperarea datoriilor prin executare silită. Demersul poate include poprirea pe salariu sau chiar vânzarea bunurilor pe care le are debitorul.

  • Falimentul personal

Dacă ai urmat procedura falimentului personal, ea poate în istoricul tău de credit la Biroul de Credit și poate avea consecințe nedorite la obținerea unui nou împrumut.

  • Garanții neonorate

Un alt motiv de includere pe lista cu rău platnici îl constituie şi decizia de a de declara garant la un alt împrumut și nu ți-ai onorat obligațiile financiare, în situația în care debitorul principal nu a mai putut returna el împrumutul.

  • Fraudă sau activități similare

Implicarea în activități ilegale, cum ar fi obținerea unui credit cu acte false, poate duce la includerea în baza de date a Biroului de Credit, în special dacă există decizii judecătorești în acest sens.

  • Impactul includerii pe lista cu rău platnici

Includerea în baza de date a Biroului de Credit va avea un impact negativ asupra viitoarelor tale solicitări de credit. Asta pentru că băncile vor considera că prezinți un risc mai mare de neplată. Iar dacă totuși vei putea obține un alt împrumut este posibil să ai parte de condiții mai puțin favorabile, cum ar fi rate ale dobânzii mai mari și termeni de rambursare mai stricți.

Ce include raportul din Biroul de Credit?

Raportul obținut din Biroul de Credit cuprinde informații detaliate despre întreg istoricul de împrumuturi al unei persoane. Acest istoric joacă un rol esențial în evaluarea solvabilității și în stabilirea scorului de credit, cunoscut și sub numele de scor FICO.

Scorul FICO este o măsură a solvabilității unei persoane, şi variază între 300 și 850. Pentru a avea șanse mari pentru a obține un împrumut, solicitantul ar trebui să aibă un scor FICO cât mai bun.

  • Sub 580: considerat un scor slab, poate determina respingerea cererii de credit sau acordarea unui împrumut online cu dobânzi foarte mari.
  • 580-669: Scorul este ceva mai bun, însă persoana în cauză se poate confrunta în continuare cu dificultăți în a obține un împrumut.
  • 670-739: este considerat un scor bun și deschide accesul la un număr mai mare de oferte de credit în condiții favorabile.
  • 740-799: un scor foarte bun, care oferă debitorului posibilitatea de a alege cea mai bună ofertă de credit de pe piață.
  • 800-850: este considerat un scor excelent și de obicei, nu există bancă care să refuze solicitarea unui credit de la un client cu un asemenea scor FICO.

Scorul FICO redus are următoarele consecințe:

  1.  Acces limitat la credite: persoana în cauză se poate confrunta cu refuzuri frecvente din partea băncilor atunci când aplică pentru credite noi.
  2. Dobânzi mai mari: dacă ți se oferă accesul la credite, ca restanțier ești deseori nevoit să accepți dobânzi mult mai mari, ceea ce înseamnă costuri totale mai ridicate.
  • Condiții restrictive: termenii contractului de împrumut sunt adesea mai restrictivi și pot include cerința unei ipoteci obligatorii sau necesitatea unui codebitor.

Lista cu rău platnici la bănci. Cum poți verifica dacă ești în Biroul de Credite

Până recent, pentru a afla dacă încă ești în Biroul de Credite, trebuia să trimiți o scrisoare la poștă către Biroul de Credite. Din fericire, în prezent este mult mai ușor, iar acum se poate rezolva totul online.

Pentru început, va trebui să vă faceți cont pe site-ul lor, birouldecredit.ro, cu o adresă de e-mail pe care o folosiți și CNP-ul dumneavoastră. Ulterior, veți primi un cod de confirmare pe telefon. Fiecare persoană este trecută în baza de date a Biroului de Credite cu numărul de telefon declarat la banca de unde a luat creditul.

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close