Antena 3 CNN Actualitate Metroul care leagă Capitala de Otopeni ar putea fi gata peste cinci ani

Metroul care leagă Capitala de Otopeni ar putea fi gata peste cinci ani

Metroul care leagă Capitala de Otopeni ar putea fi gata peste cinci ani
15 Apr 2009   •   19:50

Cu puţin noroc, metroul care o să lege Capitala de Otopeni ar putea fi construit în următorii cinci ani. Tot cu banii pe care ni-i oferă japonezii dar pe care autorităţile nu au reuşit până acum să-i obţină. Acum s-au reluat demersurile.

Metroul până la Otopeni este încă un vis pentru cei o sută de mii de călători care ar putea să-l folosescă într-o oră, în ambele sensuri. Acum se dau jos din tren la Aviatorilor, se urcă într-un autobuz şi ajung la Otopeni cam în 40 de minute, dacă traficul nu e foarte aglomerat.

Guvernul a reluat procedurile pentru obţinerea finanţării pe care Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională ne-o oferă de mai bine de patru ani. Într-o scrisoare asemănătoare celei trimisă japonezilor de fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu acum patru ani, premierul Emil Boc le cere şi el banii pentru linia de metrou până la Otopeni.

Ultima lor ofertă este să ne împrumute aproape 400 de milioane de euro, cu o dobândă de 1,5% pe an. Linia de metrou costă însă de două ori mai mult. Dar diferenţa, spun oficiali de la Transporturi, va fi împrumutatã de la BEI şi BERD.

Nu va fi un metrou pe o pernă de aer, cum au propus japonezii. Extinderea spre nordul oraşului se face prin subteran, din Piaţa Victoriei, pe bulevardul Ion Mihalache, Romexpo, Băneasa şi, în final, Aeroportul Henri Coandă.

Şantierul ar fi trebuit sã înceapă toamna trecută, dacă fostul primar Adriean Videanu şi fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, nu s-ar fi certat pe bani şi proiecte. Care, până la urmă, s-a dovedit că nu se excludeau.

Numai două autobuze şi un tren, care se vrea tren urban leagă acum oraşul de Otopeni şi de aeroport. Dacă nu luăm banii de la japonezi, îi pierdem şi ne mai facem şi de râs, dacă premierii României îi tot cer şi nimeni nu îi ia.

Observator

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close