Antena 3 CNN Actualitate 1 + 2 miliarde de euro compensații în sarcina României în litigii internaționale. Cine e de vină?

1 + 2 miliarde de euro compensații în sarcina României în litigii internaționale. Cine e de vină?

În plină criză bugetară, România este pe punctul de a fi obligată să plătească cele mai mari daune din istorie, în două litigii internaționale.

1 + 2 miliarde de euro compensații în sarcina României în litigii internaționale. Cine e de vină?
Sursa foto: Hepta Syndicate / Vlad Stan
de Georgiana Adam    |    08 Feb 2024   •   16:35

Compania Pfizer a dat în judecată statul român după refuzul de a mai plăti dozele de vaccin COVID-19 prevăzute în contract, în condițiile în care cererea de vaccinare în România este aproape de zero. Conform DNA, prejudiciul în acest caz este 1 miliard de euro. Totodată, tribunalul de arbitraj de la Washington este pe punctul de a se pronunța în litigiul dintre statul român și firma canadiană Gabriel Resources, cu privire la exploatarea minieră de la Roșia Montană. În acest caz, în scenariul realist avansat de avocații României este că țara noastră ar putea fi obligată să plătească între 1,5 și 2,5 miliarde de dolari. Pe surse, se discută de o sumă de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Procesul a fost inițiat firma canadiană, după ce Parlamentul a respins, în septembrie 2013, proiectul de lege emis de Guvernul Ponta prin care s-ar fi permis exploatarea zăcământului aurifer. Inițial apărarea României s-a concentrat pe faptul că emiterea proiectului de lege arată buna-credință a guvernului, care însă a fost blocat de Parlament, după ce președintele PNL de atunci, Crin Antonescu, a declarat că nu mai susține proiectul guvernului de coaliție, din care făcea parte și partidul său.

Cioloș a știut că România ar putea plăti „compensații substanțiale”

Strategia de apărare a statului român a fost însă pulverizată doi ani mai târziu, de Guvernul Cioloș. În ultima zi mandat, Cioloș a aprobat depunerea la UNESCO a cererii de includere a Roșiei Montane în patrimoniul universal. Mai grav e că Cioloș a fost avertizat de avocați că o astfel de decizie ar putea duce la pierderea procesul. Într-adevăr, într-o scrisoare trimisă de avocații părții române („Leaua și Asociații” și „Lalive”) către ministrul Finanțelor de atunci, Anca Dragu, se preciza că exista „un risc semnificativ ca introducerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO să ducă la plata unor compensații substanțiale către reclamanți”.

Orban a reeditat decizia lui Cioloș

După venirea PSD la guvernare în 2017, avocații României au continuat să tragă semnale de alarmă privind riscul financiar uriaș la care era expusă România. În cele din urmă, Guvernul Dăncilă a decis să facă demersuri la UNESCO pentru a opri procedura, însă inițiativa sa a fost oprită după venirea PNL la putere, când Guvernul Orban a dispus continuarea demersurilor.

Cîțu tace cu musca pe căciulă

Exisă însă și un alt candidat la titlul de vinovat principal, care tace în aceste zile. Se pare că lovitura de grație dată României în acest proces a avut loc atunci când Guvernul Cîțu a decis implementarea recomandărilor solicitate de UNESCO pentru aprobarea cererii de înscriere a Roșiei Montane în patrimoniul universal. Unul din puncte cerute de UNESCO era anularea permiselor de exploatare în toată zona Roșia Montană. În opinia avocaților, implementarea acestei măsuri a oferi firmei canadiene dovada supremă că statul român este de rea credință și nu intenționează să-și respecte obligațiile. În ultima zi de mandat la Ministerul Finanțelor, ministrul Alexandru Nazare a transmis în guvern un document confidențial din partea avocaților, cu avertismentul că implementarea recomandărilor UNESCO va favoriza substanțial partea adversă în litigiul cu statul român. Avocații au prezentat atunci trei scenarii: cel optimist, în care România putea pierde între 500 și 700 de milioane de dolari; cel realist, cu pierderi între 1,5 și 2,5 miliarde de dolari și cel pesimist, cu pierderi de până la 3,2 miliarde de dolari. La presiunea miniștrilor USR, care au amenințat cu ieșirea din ședința de guvern, Cîțu a aprobat implementarea recomandărilor UNESCO, anulând astfel orice șansă a României de a mai câștiga procesul cu Gabriel Resources.

USR și Cîțu, responsabili în ambele litigii

Un alt responsabil direct pentru previzibila înfrângere a României în litigiul cu firma canadiană este gruparea din USR care s-a lansat în politică pe platforma „Uniți Salvăm Roșia Montană” și care fost tot timpul activă în acest caz și a pus presiune pe toate guvernele care s-au succedat de a nu accepta nicio cale de rezolvare amiabilă cu reprezentanții companiei Gabriel Resources. Tot timpul, poziția USR a fost de respingere totală, fără a ține seama de consecințele pe care le-ar putea suporta contribuabilii români, în urma acestui litigiu juridic.

Aceeași atitudine au manifestat-o miniștrii desemnați de USR la Sănătate, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în privința achizițiilor de vaccinuri COVID-19, cu mult peste ținta de vaccinare asumată de Guvern pentru România. Cei doi miniștri sunt acum cercetați de DNA, alături de fostul premier Vasile Cîțu, pentru un prejudiciu de 1 miliard de euro.

Întrebare care rămâne în urma acestor decizii este „cineva va plăti banii pierduți de România?”. Iar, din păcate răspunsul este mereu același: contribuabilii români.

×
Subiecte în articol: Rosia Montana
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc de la 1 iulie. Cât vor plăti șoferii
x close