Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Educației doreşte eliminarea statutului special al demnitarilor în ceea ce priveşte retragerea titlurilor de doctor

Ministerul Educației doreşte eliminarea statutului special al demnitarilor în ceea ce priveşte retragerea titlurilor de doctor

Ministerul Educației doreşte eliminarea statutului special al demnitarilor în ceea ce priveşte retragerea titlurilor de doctor
18 Ian 2016   •   18:52

Ministerul Educaţiei a publicat pe site un proiect de ordonanţă de guvern care abrogă art. 4 - alin. 3 din Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, care prevede statutul de excepţie al demnitarilor, ale căror abateri de la etica academică nu puteau fi analizate şi sancţionate de comisiile de etică de la nivelul universităţilor, ci doar de Consiliul Naţional de Etică, transmite Agerpres.

Altfel spus, demnitarii vor avea acelaşi statut cu celelalte persoane care deţin titluri precum cel de doctor în ceea ce priveşte instituţia care va analiza şi aplica sancţiuni.

În prezent, abaterile demnitarilor de la etica academică nu pot fi analizate şi sancţionate de comisiile de etică ale universităţilor, ci doar de CNE.

O altă noutate a proiectului vizează faptul că CNE nu va mai putea retrage titlul de doctor, atribuţiile şi modalitatea de retragere acestui titlu urmând cel mai probabil să fie reglementate prin OUG de modificare a Legii educaţiei naţionale.

Art. 4 alin. 3 din Legea 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare prevede în prezent că 'se exceptează de la preverile alin 1 lit. a) sesizările sau contestaţiile care vizează conducătorii de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică'.

Un alt articol care va fi abrogat în cazul în care ordonanţa va fi adoptată de către Guvern este art. 14 alin. 1 lit. c şi d, care reglementează sancţiunile aplicate de CNE, ca urmare a constatării abaterilor de la buna conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare. Art. 14 prevede că sancţiunile se pot aplica prin avertisment scris, retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, retragerea calităţii de conducător de doctorat şi/sau a atestatului de abilitare, retragerea titlului de ductor, retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea, destituirea din funcţia de conducere din instituţie de cercetare-dezvoltare, desfacerea disciplinară a contractului de muncă, oprirea finanţării proiectului, ori oprirea finanţării proiectului cu obligativitatea returnării fondurilor.

Proiectul de ordonanţă urmează să fie dezbătut în prima şedinţă de Guvern.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close