Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Economiei, declarație-surpriză. Ce fac băieții deștepți din energie pentru că pot

Ministrul Economiei, declarație-surpriză. Ce fac băieții deștepți din energie pentru că pot

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a fost întrebat în această seară la Antena 3 cine sunt băieții din energie despre care se vorbește de ani buni în România.

Ministrul Economiei, declarație-surpriză. Ce fac băieții deștepți din energie pentru că pot
Sursa foto: Antena 3
de Gabriel Dano    |    23 Aug 2022   •   19:59

"Băieții din energie care duc la creșterea exponențială a prețului energiei sunt atât producătorii, cât și acești furnizori. Realitatea este că, din martie anul trecut, din momentul în care guvernul de la acea vreme a decis să liberalizeze acest preț, avem o creștere exponențială și suntem în situația în care industria vine și spune 'ajutați-ne'. Nu avem contracte la gaz și avem contracte la energie la prețuri pe care nu putem să le suportăm.

Realitatea sună în felul următor: la Tulcea s-a închis o unitate de producție, 600 de oameni sunt în șomaj tehnic și urmează, dacă nu vom găsi soluții în perioada următoare, urmează să fie dați în șomaj. Avem Slatina, unde avem ALRO, avem TMK, care vin și spun 'mai avem contracte de gaz până la 30 septembrie, nu știm ce vom face de la 1 octombrie", a spus Florin Spătaru, în Ediția specială moderată de Berta Popescu.

Marcel Ciolacu, supărat că PNL aruncă vina pe PSD în scandalul facturilor: "Ministrul Energiei să vină cu un act normativ până la 1 septembrie!"

 Virgil Popescu trebuie să vină cu noile calcule, urmând să prezinte situaţia concretă cu proiectele de investiţii. Preşedintele PSD îi dă şi un ultimatum. "Ministrul Energiei să vină cu un act normativ până la 1 septembrie, a spus Marcel Ciolacu.

În ziua în care se decide ce se întâmplă cu facturile românilor la gaze şi energie, Marcel Ciolacu, a avut critici dure la adresa partrenerilor de coaliţie.

Preşedintele PSD spune că Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru a menţine preţul mic, iar până la 1 septembrie, ministrul Energiei ar trebui să se vină cu un alt act normativ.

"Cu toţii aşteptăm soluţia de la această şedinţă interministerială. Din punctul meu de vedere şi al Partidului Social Democrat, până la data de 1 septembrie, trebuie să ave un act normativ aprobat prin Guvern pentru perioada următoare.

Există o abordare pe aceste luni, în care energia este deja vândută şi am văzut că această liberalizare, să nu îi mai spun tâmpită, haotică cum spune BNR-ul, a dus de fapt la inventarea din nou a băieţilor deştepţi din energie. A fost vândută energia cu 300-400 anul trecut, iar astăzi o cumpărăm cu toţii, la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat în ordonanţă să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450, ca să fie această supraimpozitare. Chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine subteran face jocurile în România pentru energie. Eu ştiu că politicile energetice sunt făcute de către Ministerul Energiei.  E posibil să fie o scăpare a ministrului, dar responsabilitatea este a Ministerului Energiei, pentru că ei sunt promotorii ordonanţei actului legislativ şi vin cu ordonanţa de urgenţă.

În opinia mea, în acest moment, domnul ministru Virgil Popescu are o responsabiliate, ca până la 1 septembrie să vină cu un act normativ, care să reglementeze perioada în care energia este deja vândută, şi perioada următoare, unde energia nu este vândută, şi cred că este cazul să venim cu o perspectivă până în anul 2025. Până la 1 septembrie ar trebui să se vină cu un alt act normativ. 

(...) Trebuie venită cu o reglementare a preţului. Am văzut şi sistemul grecesc, în care au un preţ stabilit pentru fiecare tip de energie, dacă e pe cărbune, dacă e nuclear, dacă e eolian, panouri verzi sau hidro şi de la acel preţ încolo se vine cu o supraimpozitare. Ce am stabilit cu primul-ministru foarte clar, că preţul de 0,68-08 rămâne nemodificat pentru persoanele fizice. Se poate veni cu o compensare dacă preţul este mai mare. Important e să avem banii pentru a face această plafonare şi a nu intra într-un deficit (...) Trebuie să avem o discuţie aplicată în coaliţie, după ce avem variantele de acte normative. Guvernul României trebuie să găsească soluţii ca să menţină acest preţ, de 0.68 şi 0.8. Şi va găsi aceste soluţii", a declarat Marcel Ciolacu.

×
Subiecte în articol: Florin Spătaru
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close