Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Energiei: "Românii nu au de ce să se teamă că nu vom avea gaz la iarnă"

Ministrul Energiei: "Românii nu au de ce să se teamă că nu vom avea gaz la iarnă"

"Estimez că la 1 noiembrie vom avea peste 80% gaze naturale, ceea ce ne va asigura confortul iernii. Românii nu au de ce să se teamă că nu vor avea gaze naturale în această iarnă", a dat asigurări ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Energiei: "Românii nu au de ce să se teamă că nu vom avea gaz la iarnă"
Sursa foto: Virgil Popescu/Facebook
de Iulia Gorgorin    |    03 Aug 2022   •   13:03

Virgil Popescu a făcut declaraţii după şedinţa de Guvern de astăzi.

Ministrul Energiei a precizat că nu există în acest moment motive pentru a reduce consumul cu 15%, dar Guvernul lucrează la un plan pentru scăderea consumului, aşa cum a recomandat Comisia Europeană.

Între timp, premierul Nicolae Ciucă a ordonat controale ample. Consiliul Concurenței, ANRE și alte autorități, vor face verificări pentru a se descoperi posibile specule pe piața de energie.

Decizia vine după ce au apărut diferențe uriaşe între prețul de producție și cel de distribuție.

"Producătorii au obligaţia să vândă cu 250 de lei gazul natural către producătorii de energie electrică şi termică. Deci acolo este reglementat pentru clienţii casnici. Avem deja pe gaze naturale o piaţă reglementat. Vorbim de piaţa energiei electrice. Eu am spus că este o decizie pur politică a coaliţiei şi o să discutăm în coaliţie.

Reglementarea pieţei după o eventuală decizie politică nu o face Guvernul. Este făcută de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei  Aşa scrie în lege. Eu susţin orice decizie politică pe care coliţia o va lua", a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei: "Românii nu au de ce să se teamă că nu vom avea gaz la iarnă"

Întrebat cât timp ar ajunge gazele pe care le are România în momentul de faţă în depozit, Virgil Popescu a răspuns:

"Avem 59,48%, am spus în dimineaţa aceasta cifra, 1 miliard 828. Mergem într-un ritm accelerat cu stocarea gazelor naturale. Ţinta la 1 august era 46%, ţinta la 1 septembrie era 57%, deja suntem la 59,48,%, deci depăşim cifra din luna septembrie.  Estimez că la 1 noiembrie vom avea peste 80% gaze naturale, ceea ce ne va asigura confortul iernii. Am spus-o de fiecare dată. Românii nu au de ce să se teamă că nu vor avea gaze naturale în această iarnă", a precizat ministrul Energiei.

Virgil Popescu: "Reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze presupune o serie de grade de flexibilitate"

"Privitor la decizia Consiliului pe Energie al UE în legătură cu reducerea voluntară cu 15 % a consumului de gaze, vreau să precizez că aceasta presupune o serie de grade de flexibilitate care diminuează acest procent.

 De exemplu, dacă este depășită ținta asumată în fața Comisiei Europene de umplere a depozitelor (ceea ce România a făcut până acum), atunci diferența cu care este depășită ținta se scade din cantitatea de gaze care trebuie redusă.

 Mai mult, din procentul de 15% se scade consumul aferent industriei neenergetice. Acum, România nu este nevoită să ia vreo măsură de reducere a consumului, deoarece gradul de umplere este mult peste cel asumat, iar nivelul producției interne asigură aprovizionarea clienților protejați (cei casnici, cei care produc energie electrică și termică, spitale, școli, etc).

Dacă se va ajunge la nivelul Uniunii Europene să se declare stare de alertă, atunci se va pune problema unei eventuale reduceri de consum de gaze naturale, dar, repet, nu pentru clienții protejați!", a scris ministrul pe Facebook.

Potrivit Mediafax, pe fondul temerilor că Rusia ar putea opri alimentarea cu gaze, Consiliul Uniunii Europene a aprobat un plan de urgenţă elaborat de Comisia Europeană care prevede reducerea cu 15% a consumului de gaz între 1 august 2022 şi 23 martie 2023.

Planul prevede reducerea voluntară a consumului de gaze de către statele Uniunii Europene şi conţine excepţii pentru Malta, Republica Cipru şi Irlanda. Planul prevede şi măsuri obligatorii în situaţia în care Rusia va opri alimentarea cu gaze a Europei.

Versiunea propusă în final a fost flexibilizată, renunţându-se la multe măsuri obligatorii, în contextul obiecţiilor formulate de Spania, Portugalia, Franţa, Polonia şi Grecia.

×
Subiecte în articol: Virgil Popescu ministrul energiei
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close