Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Fondurilor Europene: Comisia Europeană a propus o alocare mărită cu 8% pentru România pentru viitorul exercițiu financiar. Important e să arătăm că îi și putem cheltui

Ministrul Fondurilor Europene: Comisia Europeană a propus o alocare mărită cu 8% pentru România pentru viitorul exercițiu financiar. Important e să arătăm că îi și putem cheltui

Ministrul Fondurilor Europene: Comisia Europeană a propus o alocare mărită cu 8% pentru România pentru viitorul exercițiu financiar. Important e să arătăm că îi și putem cheltui
23 Iun 2019   •   10:55

România ar putea beneficia de o sumă mai mare de la Uniunea Europeană pentru viitoarea perioadă de programare 2021-2027, adică peste 30 de niliarde de euro, anunță ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, prezentă la Bruxelles, la o întâlnire cu presa din România. Suma se află în curs, de negociere, a precizat ministrul.

Una dintre priorități va fi investiția în sistemul medical.

"Comisia Europeană a propus o alocare mărită cu 8% pentru România. Acum ea este încă în negociere, negociere care, sperăm, să păstreze aceleaşi cifre mai mari pentru România, buget mărit pentru România - 30 de miliarde de euro pe zona de coeziune doar. Noi, acum, vara asta, începem să schiţăm viitoarele programe operaţionale şi în ele detaliem deja exact domeniile pe care vrem să ducem banii, priorităţile - sănătate, screening, formarea medicilor, reabilitarea blocurilor, că mai vrem în continuare termoficare - şi atunci în acest proces, când scrii programele, le scrii în ţară - sigur, după dezbateri cu ministere, cu toată lumea - dar te duci şi la Comisie şi aici e un dialog în care tu îmi spui de ce e nevoie de a continua investiţia în domeniul respectiv şi dacă şi cum poţi să absorbi banii respectivi, pentru că important este nu numai să identifici nevoia, ci să şi arăţi că îi poţi cheltui în timpul dat. Şi eu am spus celor de la Comisie astăzi (vineri, n.red.) că una dintre priorităţile noastre rămâne să investim în domeniul medical, în tot ceea ce înseamnă clădiri, infrastructură, dotări, în formare şi în screening şi vom face tot posibilul să obţinem cele mai bune rezultate în viitoarele programe sau cele mai bune alocări, ca să spunem aşa, din totalul alocării. Sigur, o ţară primeşte o sumă de bani şi la sfârşitul negocierilor sperăm că se votează ca acea sumă să şi rămână", a spus Roxana Mînzatu.

Aflată de doar o săptămână în fruntea Ministerului, Mînzatu a precizat că a analizat fiecare program operațional gestionat de minister.

"Ne uităm pe fiecare program pe care MFE îl gestionează. Prima dată ne-am uitat la programul care gestionează banii pe cercetare şi IT. El se numeşte Programul Operaţional Competitivitate (POC), foarte important. Acum avem cam 1,3 miliarde de euro pe acest program pe perioada actuală 2014-2020, dar după 2021 vom avea o sumă mult mai consistentă, aproape dublu şi este şi o veste bună, dar este important să ne şi pregătim din timp când vorbim de bani pe zona aceasta, mai ales de cercetare, că sunt şi aici destule probleme de gestionat. M-am uitat pe POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare - n. red.). Ne-am întâlnit cu colegii de la autoritatea care se ocupă de finanţare pe zona rutieră, autostrăzi, proiectele mari de apă-canal, operatorii de apă din judeţe, proiectele de deşeuri. De asemenea, Programul Operaţional Capital Uman finanţează multe tipuri de proiecte interesante în România, de la proiecte pe zona socială, cum ar fi centre pentru copii aflaţi în grija statului, centre de zi, centre respiro până la traininguri pe zona de educaţie, se reface curricula pentru zona de învăţământ cu fonduri europene".

Pentru perioada de programare (2014-2020), România a avut la dispozițiee 22,4 miliarde euro prin Politica de Coeziune, urmând ca în perioada următoare să primească cu 8 miliarde în plus.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close