Antena 3 CNN Actualitate Candidații pentru șefia Parchetului, primiți de ministrul Raluca Prună

Candidații pentru șefia Parchetului, primiți de ministrul Raluca Prună

Candidații pentru șefia Parchetului, primiți de ministrul Raluca Prună
Sursa foto: Foto: Ministerul Justitiei/ facebook
22 Mar 2016   •   08:35

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, îi primeşte astăzi pe cei patru candidaţi la şefia Parchetului General pentru discuţii legate de planul de management. Ministrul va propune apoi pe unul dintre ei pentru postul de Procuror General al României.

Până în 22 aprilie, nominalizarea va ajunge şi pe biroul lui Klaus Johannis.

Patru candidaţi s-au înscris în cursa pentru funcţia de Procuror General al României, iar numele lor au fost ţinute secrete până în ultima zi. Primul vehiculat a fost cel al fostei şefe CSM , Oana Schmidt Hăineală, care şi-a început cariera în procuratură în anul 1998  al Bacău.

În 2010 a devenit consilier al preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a spălării banilor iar în 2011 a fost aleasă să reprezinte parchetele de pe lângă tribunale în Consiliul Superior al magistraturii. Cea mai importantă funcţie deţinută este cea de preşedinte CSM, până în 2015. Numele ei este legat şi de erata CCR privind referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Codruţ Olaru şi-a început activitatea în 1995, tot la Bacău, unde a activat până în 2006, când a ajuns şef la serviciul teritorial al DIICOT. Un an mai târziu, la propunerea ministrului Monica Macovei, cu avizul procurorului general de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi, şi semnătura şefului statului Traian Băsescu, Olaru a fost numit prouror şef la DIICOT Central. În acest moment, este adjunct al procurorului general la Parchetul de pe langă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie.

Gheorghe Ivan activează tot la Parchetul General  şi vine de la Galaţi, unde a condus Direcţia Naţională Anticorupţie vreme de 5 ani . A fost acuzat de o subalternă de hărţuire, dar Inspecţia Judiciară a clasat sesizarea. În urma scandalului, Ivan a cerut să fie mutat la Bucureşti

Augustin Lazăr conduce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi şi a declarat că şi-a depus candidatura pentru că "îi pasă".  A instrumentat dosarul privind furtul brăţărilor dacice din zona Munţilor Orăştie şi este şi profesor Universitar.

Ministrul Justiţiei va trimite propunerea către Consiliul Superior al Magistraturii pentru un aviz consultativ, iar decizia finală aparţine Preşedintelui Klaus Johannis.

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close