Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Tineretului şi Sportului vrea ca tinerii din România să poată obţine joburi sezoniere oriunde în Europa

Ministrul Tineretului şi Sportului vrea ca tinerii din România să poată obţine joburi sezoniere oriunde în Europa

Ministrul Tineretului şi Sportului vrea ca tinerii din România să poată obţine joburi sezoniere oriunde în Europa
Sursa foto: job tineri
16 Feb 2009   •   21:59

Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, a propus, luni, omologilor săi din statele Uniunii Europene un proiect privind instituirea unui program prin care tinerii să poată obţine locuri de muncă sezoniere oriunde în Europa. ?În condiţii de criză, trebuie să urmărim măsuri care duc la creştere economică. Accesul tinerilor la locuri de muncă oriunde în Uniunea Europeană poate fi o astfel de măsură. Trebuie să ne asigurăm că legătura între ceea ce se învaţă în universităţi şi ceea ce este cerut în economie se face cât mai repede. De aceea, îmi doresc ca un număr cât mai mare de studenţi şi tineri să dobândească experienţă practică cât mai devreme?, a declarat ministrul român.
Monica Iacob-Ridzi a precizat că, an de an, mii de studenţi europeni pleacă în Statele Unite ale Americii sau în alte ţări care au programe de tipul Work and Travel (prin care sunt centralizate oferte de locuri de muncă sezoniere). Doar din România participă anual în jur de 10.000 de studenţi.
În aceste condiţii, Europa trebuie să ofere un program similar, de centralizare şi de realizare a legăturii între studenţi şi angajatorii din întreaga Uniune. Ministrul a mai precizat că programul este relativ uşor de realizat şi necesită un buget foarte mic (aproximativ 0,1% din bugetul UE).
În plus, ministrul român a propus colegilor din celelalte state membre ca accesul tinerilor la fondurile europene să fie facilitat atât prin crearea unor linii speciale de finanţare, cât şi prin modificarea condiţiilor de eligibilitate. Monica Iacob-Ridzi a mai solicitat ca bugetul european pentru tineret să crească, în condiţiile în care în prezent el se situează la sub 1% din bugetul comunitar.
Nu în ultimul rând, ministrul român a propus ca un număr cât mai mare de studenţi din domeniul informaticii să aibă acces la nou creatul Institut European al Tehnologiei.
?Mulţi tineri din România sunt foarte bine pregătiţi pe aceste domenii de vârf şi îşi doresc să se pregătească în continuare, alături de cei mai buni tineri din întreaga Europă, în cadrul acestui institut?, a conchis Monica Iacob-Ridzi.
Agerpres

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close