Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Transporturilor, Lucian Șova: „Multe proiecte au fost începute, niciunul sau foarte puține au fost terminate”

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova: „Multe proiecte au fost începute, niciunul sau foarte puține au fost terminate”

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova: „Multe proiecte au fost începute, niciunul sau foarte puține au fost terminate”
28 Mar 2018   •   19:13

Lucian Șova, ministrul Transporturilor, a vorbit la Antena 3 despre problemele de infrastructură cu care se confruntă România. 

„Am învățat din teorie că practic un proiect, o construcție de autostradă, partea de pregătire durează mai mult decât cea de execuție. Acest lucru în România niciodată nu a fost așa. Întotdeauna s-a dorit să se scurteze timpul de pregătire al proiectelor, studiile de fezambilitate niciodată nu au fost făcute temeinic. Și aici sigur că există două vinovății.. și a clienților și a antreprenorilor. Deși ar fi trebuit să vadă procedurile scoase la licitație nu sunt corespunzătoare, ei s-au încăierat pe aceste proiecte. Proiectele au avut vulnerabilități mari în calitatea lor. Multe proiecte au fost începute, niciunul sau foarte puține au fost terminate”, a declarat Lucian Șova. 

În cinci ani, bugetul CNADNR-CNAIR a depășit 8 miliarde de euro, cu zero tronsoane de autostradă date în folosință. În cinci ani au murit peste 10.000 de oameni în accidente rutiere. 

„Am două comentarii de făcut. Alocare bugertară ține de cont de ceea ce previzionează compania ca și cofinanțare pentru lucrările făcute pe fonduri europene și chiar decontarea acestor lucrări și urmând mai apoi să facă cereri de rambursare. Sigur că nu și-au îndeplinit obiectivele niciodată în acești ani. Compania de drumuri știe ce se întâmplă astăzi. Pentru întreținere și reparații au aproape 800 de milioane de lei. Pentru modernizare, infrastructură, drumuri naționale au puțin peste 500 de milioane de lei. Pe de o parte, există această cifră mare care e pusă în buget pentru cazul ideal în care toate proiectele ar merge cu viteza corespunzătoare anului bugetar, pe de altă parte, sumele destinate măcar acoperirii gropilor care produc și ele accidente.. aceste sume sunt foarte mici. Pentru a se astupa doar gropile din România pe drumurile naționale trebuie 4 miliarde de euro”, a explicat ministrul Transporturilor. 

„Îmi propun ca pentru bugetul anului viitor să susțin ideea de a se aloca mai mult pentru reparație și întreținere. Măcar să aducem cât de cât în stare de normalitate infrastructura rutieră pe care o avem. Se petrec accidente pe drumuri, sunt gropi multe, sunt poduri care sunt la limita de funcționare”.

×
Subiecte în articol: lucian sova
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close