Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Voiculescu: "Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate"

Ministrul Voiculescu: "Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate"

Ministrul Voiculescu: "Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate"
Sursa foto: Foto: Facebook
19 Iul 2016   •   14:07

Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate, a declarat marţi ministrul Vlad Voiculescu, în opinia căruia "efectele plicului" în sistem nu sunt mici şi nici banale, pentru că acest lucru îi determină pe mulţi pacienţi să nu ajungă la medic.

"Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate . Ce mai face corupţia este să slăbească. Corupţia slăbeşte, nu în modul în care ne-am dori cu toţii, ci îi slăbeşte pe cei mai slabi dintre noi, societatea în ansamblu şi corupţia slăbeşte statul. Un stat slab este cel care nu construieşte spitale, nu asigură medicamente, nu asigură salarii decente, nu asigură condiţii decente pentru pacienţi şi pentru medici, nu-şi protejează pacienţii şi medicii de abuzuri", a afirmat Vlad Voiculescu, la dezbaterea publică privind noua Strategie Naţională Anticorupţie, organizată de Ministerul Justiţiei şi Cancelaria prim-ministrului.

Potrivit acestuia, una dintre cauzele "plicului" o reprezintă salariile relativ mici ale personalului medical, care trebuie mărite.

"CCR a stabilit deja că plicul, fie că e înaintea actului medical, fie că e după, este ilegal. Dincolo de nuanţele legale aş vrea să mă refer la cauzele plicului. Nu poţi să vorbeşti despre cauzele plicului fără să vorbeşti despre salariile relativ mici ale personalului medical. Efectele plicului nu sunt mici. De multe ori suntem tentaţi să credem că e o chestiune banală. Plicul a structurat sistemul aşa cum îl vedem în ziua de azi. Plicul îi face pe mulţi pacienţi să nu ajungă la medic", a adăugat acesta.

Ministrul Sănătăţii a dat exemplul unei mame din Dâmboviţa care şi-a dus copilul prea târziu la medic. "Avea o afecţiune oncologică, un cancer, iar atunci când am întrebat de ce nu s-a dus mai devreme răspunsul a fost: 'Nu am eu bani de Bucureşti'. (...) Întâmplător ştiu foarte mulţi medici din specialitatea oncologie pediatrică. Nu ştiu nici măcar unul care să condiţioneze actul medical de plic, de primirea unui folos necuvenit. Dar pentru mama acelui copil lucrurile erau foarte clare: nu putea merge la Bucureşti, nu putea să-şi ducă copilul la tratament fără a avea bani pentru a face lucrul acesta. Corupţia ucide!", a precizat ministrul.

În opinia acestuia, "plicul" este cel care duce la folosirea proastă a resurselor din spitale, la conflicte nejustificate între membri ai corpului medical.

"Plicul îi face pe medicii tineri să nu aibă acces la pacienţi de multe ori pentru că există plic. Plicul, de asemenea, duce la existenţa absolut insulară a echipelor multidisciplinare în spitalele noastre. Plicul duce şi la respingerea ideii de second opinion, second opinion fiind un mecanism care salvează vieţi şi care salvează şi bani", este de părere Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii susţine că de multe ori problemele în spitale sunt cauzate de un management defectuos.

"Până la sfârşitul anului vom avea un nou mecanism de selecţie a managerilor de spitale, un nou contract de management şi vom avea noi indicatori de performanţă care vor ţine seama de lucrul cel mai important şi anume opinia pacientului", a mai spus Voiculescu.

Potrivit acestuia, controlul este important pentru descoperirea corupţiei. "În cele 2 luni la care am fost la Ministerul Sănătăţii a trebuit să facem, din păcate, numeroase sesizări la Parchet pentru contracte dubioase, pentru licitaţii aranjate, pentru angajări ilegale şi aşa mai departe. Acestea vor continua cu siguranţă", a arătat Vlad Voiculescu.

Totodată, el a precizat că Ministerul Sănătăţii nu a avut şi nu are în acest moment niciun mecanism de prioritizare a investiţiilor.

"Urmărirea investiţiilor nu se face în niciun fel. Este motivul pentru care am văzut în lunile din urmă o achiziţie semnificativă în Bucureşti, unde a existat un singur participat la licitaţie. (...) Până voi pleca de la acest minister va exista un mecanism care să facă imposibilă cumpărarea unui echipament dacă nu există spaţiul unde să-l montezi şi personalul care să-l opereze după. Strategia anticorupţie este importantă pentru curăţenie. Şi curăţenia este importantă pentru sănătate. Vom face curăţenie cât se poate şi vom construi cât se poate. Şi dacă vom construi numai fundaţia este ok, dacă ea va fi construită pe baze solide, curate", a mai spus Voiculescu.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Ministrul Sanatatii
Parteneri
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust
x close