Antena 3 CNN Actualitate Mircea Badea explică de ce este o prostie taxarea bogaților

Mircea Badea explică de ce este o prostie taxarea bogaților

Mircea Badea a explicat, marți, pe pasa cu Sinteza zilei, de ce în România taxarea bogaților nu ar aduce beneficii pentru stat.

mircea-badea
Sursa foto: Antena 3
de Gabriel Dano    |    17 Noi 2021   •   00:17

"Acuma, dacă vorbim strict la nivel principial, că la nivel concret, pragmatic nu ai cum să faci asta în România, e o prostie taxarea bogaților. De ce? Pentru că, la ce se referă taxarea: dacă le taxezi businessul, e greșit. Pentru că businessul bogaților, care devin bogați prin business - că noi nu vorbim acum de bogații care se îmbogățesc prin înșelăciune, că ăia trebuie să stea la pușcărie -  deci bogații care au devenit bogați prin business produc bani, locuri de muncă, produc plus valoare și nu aș vrea să iau niște bani de la cei care produc, că de aia sunt bogați, ca să-i dau lui Cîțu, că știe Cîțu ce să facă cu banii ăia.

Clar nu știe statul ce să facă mai bine decât sectorul privat cu banii respectivi, când vorbim despre business. Când vorbim despre cheltuielile bogaților, adică își ia bogatul yacht sau își ia bogatul avion. Pe cumpărătură, da, poți să pui taxă pe cumpărătură. Deci, dacă e o supra-taxare a businessului, nu. Dar, dacă e o taxare a cumpărăturilor, ea poate fi cel mult amuzantă, în România. Să zicem că cel puțin la nivel principial ar avea o noimă, dar ar fi amuzantă: câți își cumpără avioane și yachturi", a spus Badea.

Potrivit acestuia, când este inflație trebuie descurajată cheltuirea.

"Tu, prin taxarea asta, sigur nu vei reduce cheltuiala bogaților. Ei vor rămâne la același nivel de cheltuieli, deci din punct de vedere inflaționist nu ai făcut absolut nicio șmecherie", a mai spus Mircea Badea.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Mircea Badea
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close