Antena 3 CNN Actualitate Scumpiri majore la transport, apă, canal și iluminat stradal. Ce vor să facă autoritățile

Scumpiri majore la transport, apă, canal și iluminat stradal. Ce vor să facă autoritățile

Declarație bombă a premierului Nicolae Ciucă. Acesta spune că România trebuie să reușească să controleze piața de energie şi nu invers, așa cum se întâmplă acum. Declarația vine la doar câteva zile după ce Guvernul a adoptat Ordonanța pe energie, o ordonanță ce a stârnit un scandal imens. Actul a ajuns astăzi în Parlament şi ar putea fi modificat. Surse parlamentare susțin că deja sunt pregătite mai multe amendamente care sa repare o parte dintre scăpările din ordonanța de urgență.

Scumpiri majore la transport, apă, canal și iluminat stradal. Ce vor să facă autoritățile
Sursa foto: hepta
de Vasile Marcu    |    06 Sep 2022   •   15:22

Ordonanța de urgenta adoptata joia trecuta de guvern ajunge azi în Parlament, la Senat. Din ce spun surse apropiate coaliției de guvernare, vor sa o treacă repede prin Parlament, înainte ca efectele OUG să se simtă în piață. Așa că astăzi va fi repartizată la comisiile de specialitate. 

Tot surse parlamentare susțin ca deja sunt pregătite mai multe amendamente care să repare o parte dintre scăpările din ordonanța de urgenta. Câteva amendamente vizează prețul la energia electrică plătit de operatorii de salubritate, de cei care fac servicii publice, cum este iluminatul stradal, transportul public sau serviciile de apă și canalizare. Ordonanța îi obligă să plătească prețul pieței pentru energia electrică, ceea ce ar duce la scumpiri imense pentru serviciile publice. 

Specialiștii au atras atenția că ordonanța de urgență pentru plafonarea facturilor la energie are mai multe probleme. Spre deosebire de precedenta ordonanță de plafonare, acum, este plafonat la 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, DOAR în cazul consumatorilor casnici cu un consum de până la 100 kwh și 0,80 de bani până la un consum limită de 255 de kwh. Iar de un tarif plafonat mai beneficiază doar IMM-urile și instituțiile publice, firme din domeniul alimentar, dar pentru doar 85% din consumul lunar. Și atât.

Pe de altă parte, nu mai beneficiază de tarif plafonat companiile de utilități publice. Adică firmele de salubritate sau cele care furnizează servicii de apă și canalizare. Iar acestea sunt mari consumatoare de energie, așa că prețul la utilități va creste de câteva zeci de ori. Și nu sunt singurele afectate. Un avertisment au transmis și companiile de telefonie, care susțin ca OUG-ul pentru plafonarea facturilor la energie le lovește direct. 

Adoptarea acestei Ordonanțe de urgență creează riscul unei perturbări majore și pentru operatorii de telecomunicații. Deci costurile facturilor telefonice vor crește și ele. 

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close