Antena 3 CNN Actualitate Ninsorile abundente au cauzat avalanşe la munte. Care e avertismentul salvamontiştilor

Ninsorile abundente au cauzat avalanşe la munte. Care e avertismentul salvamontiştilor

Ninsorile abundente au cauzat avalanşe la munte. Care e avertismentul salvamontiştilor
de O.P.    |    11 Dec 2014   •   08:36

Turiștii trebuie să nu practice sporturile de iarnă în zonele cu risc de avalanșă situate în masivul Făgăraș, la peste 2.000 de metri altitudine, mai sus de zona cabanelor de la Bâlea Lac, unde, deși este zăpadă mai puțină față de alți ani, deja s-au produs avalanșe, afirmă șeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

"În acest moment, stratul de zăpadă, în zona înaltă, la peste 2.000 de metri, măsoară peste 60 de centimetri. Zăpada nu este stabilă. Am fost zilele trecute la Bâlea și s-au produs mai multe avalanșe. Ca recomandare pentru turiști, să nu încerce să intre în zone cu risc de avalanșe, în zone cu pantă înclinată, să evite totuși în perioada când condițiile meteo nu permit vizibilitate bună să practice sporturi de iarnă. Stratul de zăpadă nu este consolidat și din această cauză se pot produce avalanșe. Chiar dacă nu sunt de mari dimensiuni, avalanșele sunt periculoase", a explicat șeful Salvamont Sibiu.

El spune că, deși este zăpadă mai puțină față de alți ani, pericolul de avalanșe persistă.

"Această perioadă, față de alți ani, e cu zăpadă mai puțină. Zăpada care este acum era încă din noiembrie, în alți ani. Dar analizând datele în legătură cu stratul de zăpadă, pericolul este inevitabil", susține lui Adrian David.

×
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close