Antena 3 CNN Actualitate Creștere rapidă a traficului de camioane ucrainene care tranzitează România. Peste 200 de TIR-uri așteaptă să iasă din țară

Creștere rapidă a traficului de camioane ucrainene care tranzitează România. Peste 200 de TIR-uri așteaptă să iasă din țară

Poliția de Frontieră a anunțat că numărul camioanelor, care se prezintă pe sensul de intrare în țară la Petea și, ulterior, pe sensul de ieșire din Hamleu, a crescut.

Creștere rapidă a traficului de camioane ucrainene care tranzitează România. Peste 200 de TIR-uri așteaptă să iasă din țară
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    03 Dec 2023   •   13:50

Motivul este numărul mare de transportatori de marfă ucraineni care vin dinspre Polonia și Slovacia, ca urmare a reconfigurării traseului spre Ucraina.

”De ieri noapte (sâmbătă noaptea - n.r.), sesizăm o creștere a numărului de camioane care se prezintă pe sensul de intrare în țară la Punctul de Trecere a Frontierei Petea și, ulterior, pe sensul de ieșire din România la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu.

Cauza traficului intens este reprezentat de numărul mare de transportatori de marfă ucraineni care vin dinspre Polonia și Slovacia, ca urmare a reconfigurării traseului spre Ucraina, pe circuitul Ungaria - România -Ucraina, motivul fiind protestelor transportatorilor de marfă poloni și sloveni.

Pe lângă această rerutare, mai vorbim și de traficul intens din perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, precum și blocajele unor tronsoane de drum din cauza vremii nefavorabile din ultimele zile în care transportatorii de marfă au staționat în parcări, după care s-au repus în mișcare”, anunță Poliția de Frontieră Maramureș.

Citește și: Sondaj CURS: Pe cine ar vota românii dacă ar fi chemați la urne în aceste zile

Șoferii au de așteptat 540 de minute la Halmeu, pe sensul de ieșire

Pe sensul de intrare în România, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea se înregistrează 30 de minute timp de așteptare, însă la Halmeu pe ieșire timpul de așteptare este de 540 de minute, iar în așteptare sunt peste 200 de camioane pe o distanță de aproximativ 4 km.

”Poliția de Frontieră lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere, atât la Petea, cât și la Halmeu, fiind folosite toate arterele de control destinate automarfarelor. De asemenea, s-a suplimentat personalul care desfășoară formalitățile de control și s-a luat legătura cu autoritățile de frontieră din Ucraina, în vederea dispunerii unor măsuri în comun pentru fluidizarea traficului.

Pentru a evita posibile neplăceri cauzate de prezența și staționarea automarfarelor pe raza localitățile adiacente celor două puncte de trecere a frontierei, a fost solicitat sprijinul IPJ Satu Mare și IJJ Satu Mare, în baza planurilor de cooperare interinstituționale.

În PTF Halmeu, punct aflat la granița cu Ucraina, vorbim de un control multiplu, adică un control vamal, fito-sanitar, sanitar veterinar, un control al rovinietei, precum și cel al greutății încărcăturii camioanelor, conform normelor prevăzute de lege”, se menționează în comunicat, notează Mediafax.

Poliția de Frontieră Maramureș precizează că fluidizarea traficului este condiționată și de controlul de frontieră al autorităților din Ucraina, respectiv capacitatea autorităților din țara vecina de a prelua si procesa camioane.
 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close