Antena 3 CNN Actualitate O nouă ţară vrea să se implice în războiul din Siria

O nouă ţară vrea să se implice în războiul din Siria

O nouă ţară vrea să se implice în războiul din Siria
19 Noi 2015   •   22:32

Olanda, care participă la coaliţia internaţională ce efectuează raiduri aeriene antiteroriste în Irak, intenţionează să îşi extindă operaţiunile în Siria, anunţă premierul Mark Rutte, citat de site-ul cotidianului Le Figaro.

"Analizăm cu seriozitate posibilitatea de a avea o contribuţie militară în Siria", a declarat Mark Rutte în Parlamentul olandez, în cursul unei dezbateri pe tema atentatelor de la Paris, unde au fost ucise 129 de persoane.
Olanda participă din septembrie la raidurile aeriene efectuate de coaliţia internaţională în Irak, unde sunt atacate poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, care a revendicat atentatele din Franţa.

La acea vreme, ministrul olandez al Apărării, Jeanine Hennis-Plasschaert, argumenta că nu exista bază juridică pentru o intervenţie în Siria.
"Acum există o bază juridică, obstacolele au fost eliminate", a declarat joi un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării.
Franţa a cerut şi a obţinut asistenţă din partea Uniunii Europene, în caz de necesitate, în contextul atacurilor teroriste, activând o clauză din Tratatul UE.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia. Separat, Rusia a lansat la sfârşitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un "califat islamic".

Rusia şi Franţa au intensificat raidurile aeriene împotriva teroriştilor din Siria după doborârea avionului de pasageri rus în Egipt şi după atentatele de la Paris. Atacurile teroriste au fost revendicate de organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un "califat islamic".

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close