Antena 3 CNN Actualitate În acest weekend trecem la ora de vară. Cum a apărut acestă practică în România

În acest weekend trecem la ora de vară. Cum a apărut acestă practică în România

În acest weekend trecem la ora de vară. În cursul nopții de sâmbătă vom dormi mai puțin cu o oră, pentru că România trece la ora de vară.

În acest weekend trecem la ora de vară. Cum a apărut acestă practică în România
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    26 Mar 2021   •   19:38

În acest weekend trecem la ora de vară. În cursul nopții de sâmbătă vom dormi mai puțin cu o oră, pentru că România trece la ora de vară.

În noaptea de 27 spre 28 martie, ora 3 va deveni ora 4.00. Duminică este cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore.

Anul acesta ar putea fi ultimul an în care se mai schimbă oră, iar asta pentru că Parlamentul European a votat, în urmă cu doi ani, renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an.

Cum decizia nu a fost luată în multe state, deputații din domeniul transporturilor solicită statelor membre să își accelereze activitatea și să răspundă cetățenilor care își doresc să pună capăt acestei schimbări.

În prezent, ora de vară se aplică în ultima duminică din martie (ora 3.00 devine 4.00). În acest an, România va reveni la ora de iarnă în 25 octombrie, când ceasurile vor fi date cu o oră înapoi (ora 4.00 devine ora 3.00).

Istoria orei de vară. Când a apărut tradiția în România

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie.

Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. Până în 1996 (cu mici excepţii), ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

×
Subiecte în articol: ora de vara Decisiv
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close