Antena 3 CNN Actualitate Pacienţii vor da, la externare, o coplată până la 80 de lei, în funcţie de categoria spitalului

Pacienţii vor da, la externare, o coplată până la 80 de lei, în funcţie de categoria spitalului

Pacienţii vor da, la externare, o coplată până la 80 de lei, în funcţie de categoria spitalului
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    03 Aug 2012   •   16:01

Pacienţii internaţi în spital mai mult de o zi vor da, la externare, o coplată între 40 şi 80 de lei, în funcţie de categoria unităţii sanitare, cu excepţia copiilor, gravidele şi a pensionarilor cu venituri mici, potrivit unui proiect de HG elaborat de Ministerul Sănătăţii, informează Mediafax.

Coplata va fi percepută în asistenţă medicală primară, asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv recuperare, medicină fizică şi balneologie, precum şi asistenţa medicală ambulatorie asigurată în baza competenţelor în fitoterapie, homeopatie, planificare familială şi acupunctură, asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice, cât şi asistenţă medicală spitalicească.

Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi, coplata este de 60 de lei la categoriile I şi I M (cea mai înaltă pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II şi  II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV şi 20 de lei la categoria V şi la spitalele neclasificabile.

În unităţile care sunt autorizate de Ministerul Sănătăţii să acorde servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare de zi şi care nu acordă servicii medicale în spitalizare continuă, coplata este de 20 de lei, conform proiectului.

Pentru spitalizarea continuă, nivelul coplăţii este de 80 de lei la categoriile I şi  I M, 70 de lei la categoriile II şi  II M, 60 de lei la categoria III, 50 de lei la categoria IV şi 40 de lei la categoria V şi la spitalele neclasificabile.

Potrivit proiectului, nivelul minim al coplăţii se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul fără grad profesional şi cu grad profesional specialist şi este de 4 lei pe consultaţie, iar cel maxim, care se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei pe consultaţie.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, nivelul coplăţii pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional specialist este de 5 lei pe consultaţie, iar pentru cele acordate de medicul cu grad profesional primar, de 7 lei pe consultaţie.

În asistenţa medicală ambulatorie, coplata pentru radiologie, imagistică medicală şi explorări funcţionale este de 5 lei, prevede acelaşi proiect.

Pentru investigaţii de înaltă performanţă din ambulatoriul de specialitate, nivelul coplăţii va fi următorul: RMN nativ - 150 de lei, RMN cu substanţă de contrast - 250 de lei, CT nativ - 100 lei, CT cu substanţă de contrast - 150 de lei, angiografie - 80 de lei şi scintigrafie - 100 de lei.

Pentru consultaţiile de homeopatie, planificare familială şi acupunctură din ambulatoriul de specialitate, coplata va fi între între 4 şi 5 lei pe consultaţie. Nivelul coplăţii pentru cura de tratament de acupunctură este de 10 lei/cură.



×
Subiecte în articol: spital coplata externare pacienti analize
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close