Antena 3 CNN Actualitate Ce părere au românii despre monarhie și regii țării noastre. Concluziile celui mai recent sondaj

Ce părere au românii despre monarhie și regii țării noastre. Concluziile celui mai recent sondaj

Românii și-au exprimat opinia privind o eventuală revenire a țării noastre la monarhie, aşa cum a fost până în 1947, în cadrul unui sondaj recent.

Ce părere au românii despre monarhie și regii țării noastre. Concluziile celui mai recent sondaj
Sursa foto: Hepta/ Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Mia Lungu    |    02 Iun 2023   •   16:39

Aproape două treimi dintre români (66%) consideră că România trebuie să îşi păstreze forma de organizare politico statală şi să nu revină la monarhie aşa cum a fost până în 1947, relevă un sondaj al Avangarde dat, vineri, publicităţii.

La întrebarea "Credeţi că, în viitor, România ar trebui să îşi schimbe forma de organizare politico-statală şi să revină la monarhie aşa cum a fost până în 1947", 18% dintre cei intervievaţi au răspuns afirmativ, 66% negativ, 13% "nu au putut aprecia", iar 3% nu au răspuns.

Potrivit sondajului, regele Mihai "a făcut cel mai mult bine ţării", 19% dintre intervievaţi susţinând acest lucru, urmat fiind de Carol I (14%), Regele Ferdinand (8%), Regina Maria (4%). Restul intervievaţilor au apreciat că "niciunul nu a făcut bine ţării" ( 6%), 16% nu pot aprecia, iar 33% au bifat varianta "nu ştiu/nu răspund".

Întrebaţi despre opinia referitoare la "ce a fost instituţia monarhică în România", 44% dintre români spun că au "o părere bună", 30% "nu au o părere bună", 22% "nu au o părere formată", iar 4% nu au răspuns. Despre Custodele Coroanei, Margareta, 32% dintre respondenţi au spus că au "o părere bună", 44% "nici bună, nici proastă", 7% "proastă", 9% "nu au o părere sau nu ştiu cine este" şi 8% nu au răspuns.

Citește și: Regele Charles al III-lea, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni: "Nu ştiam că sunt primul"

Principele Radu este bine perceput de 12% dintre români, 31% spun că nu au "nicio părere bună, dar nici proastă", 13% au "o părere proastă", 31% nu au "nicio părere sau nu ştiu cine este" şi 13% nu au răspuns.

Potrivit sondajului Avangarde, părerea românilor despre Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, este "bună" în proporţie de 35%, "nici bună, nici proastă ("45%), "proastă" (12%), 2% nu au "o părere sau nu ştiu cine este", iar 6% nu au răspuns.

Sondajul intitulat "Instituţia monarhică în România. Percepţii şi reprezentări" a fost realizat telefonic, în perioada 29 mai - 1 iunie 2023, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 864 de subiecţi, cu vârsta de minimum 18 ani. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de plus/minus 3,4%.

×
Subiecte în articol: romanii sondaj monarhie regi
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close