Antena 3 CNN Actualitate Parlamentul a adoptat pe articole legea bugetului pe 2016; 22 de amendamente admise

Parlamentul a adoptat pe articole legea bugetului pe 2016; 22 de amendamente admise

Parlamentul a adoptat pe articole legea bugetului pe 2016; 22 de amendamente admise
15 Dec 2015   •   17:51

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat marţi pe articole şi cu anexele aferente proiectul legii bugetului de stat pe 2016, numărul amendamentelor admise fiind de 22, iar cele respinse - 309, potrivit Agerpres.


Proiectele au trecut prin Parlament fara comentarii sau voturi impotriva, dupa ce ministrul Muncii, Anca Costea, a prezentat cifrele cheie ale bugetulului asigurarilor sociale, potrivit ziare.com.

Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii.

Bugetul este programat cu un excedent de 228,9 milioane lei, reprezentand rezultatul financiar al sistemului pentru accidente de munca si boli profesionale.

Bugetul asigurarilor pentru somaj cuprinde venituri estimate la 1,89 miliarde lei, din care 84,1% sunt aferente sistemului asigurarilor pentru somaj si 15,9% revin fondului de garantare pentru plata creantelor salariale. Cheltuielile bugetului asigurarilor pentru somaj sunt de 1,38 miliarde lei, din care 98,4% pentru sistemul asigurarilor pentru somaj si 1,6% pentru plata creantelor salariale.

Comisiile de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor au dat raport de admitere, cu unanimitate de voturi, fara amendamente. Votul final in Parlament pentru bugetul de stat si al asigurarilor sociale este programat pentru miercuri.

Deputatii si-au suplimentat bugetul cu 18 milioane de lei peste suma de care spuneau ca au nevoie

Camera Deputatilor si-a aprobat, luni seara, un buget de 358,7 de milioane de lei, luand sume de la Ministerul de Finante, acesta fiind cu 18 milioane de lei mai mare decat cel votat de deputati in plen si anuntat ca fiind bugetul de care forul are nevoie in 2016.

Astfel, Guvernul a transmis Camerei Deputatilor un buget total de 313,7 milioane de lei, din care 295,7 milioane erau credite bugetare, diferenta fiind fondurile din surse proprii (inchirieri de sali, evenimente, etc).

In plenul Camerei Deputatilor, luni, a fost votat, insa, un buget de aproximativ 340,7 de milioane de lei, deputatii afirmand ca aceasta este suma de care au nevoie pentru a acoperi toate cheltuielile cu salarizarea personalului, in urma majorarilor decise de Guvern. Aceasta propunere a Camerei Deputatilor a fost respinsa de Ministerul de Finante, care a anuntat ca sumele de care deputatii au nevoie - in special pentru plata functionarilor care lucreaza in institutie - vor fi alocate forului la rectificarea bugetara din vara.

Camera Deputatilor a solicitat insa retrimiterea proiectului de buget pe anul 2016 la comisiile de specialitate, majorandu-si, prin vot, bugetul, in ciuda opozitiei Ministerului de Finante. Deputatii au luat sumele de care aveau nevoie din bugetul Ministerului de Finante, de la capitolul "actiuni generale". Amendamentul adoptat a fost de suplimentare a bugetului cu suma de 45 de milioane de lei, insa aceasta suma depaseste pragul de circa 340,7 de milioane de lei - buget total - de care deputatii spuneau ca au nevoie.

Mai mult, presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, a anuntat ca suplimentarea se va face cu 45 de milioane de lei la bugetul format doar din bani publici, fara sa anunte si sumele de care Camera Deputatilor dispune prin venituri proprii. Astfel, luni, Viorel Stefan a anuntat ca bugetul Camerei Deputatilor va fi de aproximativ 340,7 de milioane de lei - asa cum a fost votat in plen - fara sa mentioneze cele 18 milioane de lei, venituri proprii.

In aceste conditii, luand in calcul banii de la buget, precum si banii din surse proprii, bugetul total al Camerei Deputatilor ajunge la 358,7 de milioane de lei, cu 18 milioane in plus fata de necesar.

Acest buget, marit considerabil fata de propunerea Guvernului, de numai 313,7 milioane de lei, va fi aprobat, cel mai probabil marti, in cadrul dezbaterilor asupra bugetului de stat pe 2016.

×
Parteneri
Accuweather: Data la care revin ninsorile în România
x close