x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Peștele cu viermi Anisakis își găsește loc pe piața din România!

de D.G.   •   25 Feb 2016   •   00:50
Peștele cu viermi Anisakis își găsește loc pe piața din România! 817
sursa: studyblue.com
Piața din România se dovedește accesibilă pentru o serie de produse neconforme ce sunt refuzate în alte țări. Controalele precare de la vamă dar și cele efectuate pe plan intern par să favorizeze ca pe masa românilor să ajungă tot felul de grozăvii: de la carne de vită plimbată prin toată lumea la pește cu viermi sau legume, mai ales provenind din spațiul extra-comunitar, cu un nivel depășit de pesticide, potrivit agrointel.ro.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, le-a transmis ieri deputaților din Comisia de Agricultură că etichetarea produselor este esențială astfel încât organele competente să știe clar pe cine să tragă la răspundere atunci când identifică produse neconforme în piață.

”Este foarte clar că trebuie să fie respectată etichetarea și originea produsului. În funcție de ce este specificat pe etichetă avem și instituția clară, ANPC-ul care poate să verifice mult mai ușor cine este vinovat în cazul în care sunt identificate probleme. Adică ne uităm mereu în curtea altuia și cred că este indicat să ne uităm în primul rând și în curtea noastră”, le-a transmis ieri ministrul deputaților din Comisia de Agricultură.

Achim Irimescu a dat două exemplu de produse care își găsesc locul pe piața din România deși alte state le aruncă direct la gunoi.

”De ce peștele provenit din Marea Nordului în toată Europa se vinde eviscerat și prin scoaterea intestinelor se elimină și viermii Anisakis iar la noi, în România nu se eviscerează iar dacă peștele nu se congelează imediat viermii ajung în mușchi și marfa ajunge la români pentru că este la preț de nimic. De ce am construit cu bani europeni ferme piscicole și peștele nostru nu se vinde pentru că nu are loc pe piață de cel cu viermi Anisakis dar care are un preț mai bun. Am întrebat veterinarii  (ANSVSA – n.r) la un moment dat, nu cei care sunt acum, și mi-au răspuns că un vierme acolo nu este important. Păi dacă ne batem joc de consumator și omorâm și mai omorâm și producătorul autohton, asta este foarte grav. Eu am avut discuții mari pe această temă, cu viermii, și până la aderare i-am blocat dar după aceea nu am mai putut pentru că este piața liberă dar veterinarii noștri unde sunt? De ce ne ascundem după deget și punem pe piață ce se aruncă în alte state?”, a subliniat ministrul agriculturii.
Anisakiile (mai ales anisakis simplex) sunt viermi din clasa nematodclor care trăiesc în stare larvară în cavitatea abdominală şi în muşchii peştilor de apă de mare ca heringul, morunul şi macroul. Ingerată prin intermediul peştilor infestaţi, larva ajunge în stomac sau în intestin, apoi se cuibăreşte în peretele lor. Prezenţa sa se manifestă printr-o durere abdominală uneori violentă şi prin semne alergice (urticarie, prurit, edem etc.).

Mai mult, pe agrointel.ro.

sati