Antena 3 CNN Actualitate Pot cutremurele din Italia să influențeze activitatea seismică din România? Ce spun specialiștii

Pot cutremurele din Italia să influențeze activitatea seismică din România? Ce spun specialiștii

Pot cutremurele din Italia să influențeze activitatea seismică din România? Ce spun specialiștii
31 Oct 2016   •   12:27

Directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, afirmă că nu se poate spune dacă în România va avea loc un cutremur puternic în viitorul apropiat, după seria se seisme care au îngrozit Italia în ultima perioadă.

''Nu putem da un răspuns sigur. Nu trebuie să ne așteptăm la un cutremur devastator, pentru că activitatea din Italia este cumva separată de ceea ce se întâmplă în țara noastră. Nu există o legătură în mod direct, deci nu trebuie să ne gândim că în România trebuie să fie un cutremur devastator. Pe de altă parte, știm că România este o țară seismică, și nu putem neglija și eventualitatea unui astfel de cutremur într-un viiitor apropiat sau îndepărtat'', a spus Radulian la România TV.

Specialistul a explicat ce ar însemna un cutremur de 6.5 grade pe Richter pentru români.

''Depinde foarte mult despre adâncime. Dacă e vorba de cutremurele din Vrancea, deci cutremure de adâncime mai mare, un cutremur de 6.5 nu este atât de periculos. Oricum, este pe departe mai puțin periculos față de ceea ce s-a întâmplat în Italia, unde avem de-a face cu un cutremur de suprafață. Dacă este vorba de un cutremur de suprafață, ceea ce este mai puțin probabil pentru România, atunci într-adevăr efecte ar fi la fel de mari ca cele din Italia'', a declarat Mircea Radulian.

×
Subiecte în articol: cutremur Vrancea
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close