Antena 3 CNN Actualitate Presa: Statul român a plătit răscumpărare pentru repatrierea jurnaliştilor răpiţi în Irak

Presa: Statul român a plătit răscumpărare pentru repatrierea jurnaliştilor răpiţi în Irak

Presa: Statul român a plătit răscumpărare pentru repatrierea jurnaliştilor răpiţi în Irak
Sursa foto: Jurnalisti rapiti
14 Noi 2009   •   12:27

Statul român a plătit, deşi n-a recunoscut-o niciodată, o răscumpărare substanţială pentru a-i aduce înapoi pe ziariştii răpiţi în Irak. Informaţia apare în Jurnalul Naţional. În articol se arată că autorităţile de la Bucureşti au trimis la Bagdad 12 ? 13 milioane de euro pentru răscumpărarea celor trei. Doar 8 milioane au ajuns însă la răpitori, restul banilor au avut o altă destinaţie, scrie Jurnalul Naţional.

Plata unei răscumpărări pentru eliberarea celor trei jurnalişti este confirmată într-o carte care urmează să fie publicată curând. Jurnaliştii susţin că fostul procuror de caz Ciprian Nastasiu îi mărturiseşte autorului că Executivul de la Bucureşti a trimis la Bagdad, prin intermediul serviciilor secrete şi cu ştiinţa preşedintelui Traian Băsescu aproximativ 12-13 milioane de dolari, drept răscumpărare pentru cei trei jurnaliştii - Marie-Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian. Din toată suma, însă, conform fostului director adjunct al DIICOT, ar fi fost extrase aproximativ patru milioane de dolari.

Ziariştii de la Jurnalul Naţional mai scriu că o hotărâre a Curţii Federale de Casaţie, aflată-n partea clasificată a dosarului fugii lui Omar Hayssam, arată cât se poate de clar că "După negocierile purtate de Guvernul României şi încasarea răscumpărării de la acesta, jurnaliştii răpiţi au fost puşi în libertate şi transportaţi în România fără a le fi luate vreo declaraţie.

Tribunalul irakian a luat astfel, o hotărâre fără să-şi fi finalizat investigaţiile. Prin urmare nu s-a putut stabili vina unora dintre acuzaţii şi sentinţele acestora au fost anulate până la finalizarea tuturor procedurilor necesare.

Tot procurorul Nastasiu dezvăluie că Omar Hayssam a fost cel care a conceput planul răpirii celor trei ziarişti români pentru a distrage atenţia autorităţilor de la activităţile sale ilegale - trafic internaţional de armament şi legăturile cu diverse state suspectate că încurajează terorismul.

Antena 3

×
Subiecte în articol: rascumparare
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close