Antena 3 Actualitate Preşedintele CSM solicită SRI desecretizarea anexelor raportului IJ despre protocolul din 2009

Preşedintele CSM solicită SRI desecretizarea anexelor raportului IJ despre protocolul din 2009

27 Iun 2019   •   12:47
Preşedintele CSM solicită SRI desecretizarea anexelor raportului IJ despre protocolul din 2009

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Lia Savonea, solicită SRI şi Parchetului General declasificarea anexelor raportului întocmit de Inspecţia Judiciară, pe tema implementării Protocolului SRI-PÎCCJ semnat în 2009.

Comisia nr. 1 comună "Legislaţie şi cooperare interinstituţională" din cadrul CSM şi-a însuşit, în şedinţa de miercuri, 26 iunie, punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios (DLDC) şi a decis sesizarea preşedintelui CSM cu propunerea de iniţiere a demersurilor prevăzute de lege către SRI şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ pentru declasificarea anexelor ataşate la Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 3923/IJ/996/DIP/2018.

Solicitări în acest sens au fost făcute în ultima perioadă de organizaţii profesionale ale magistraţilor, jurnalişti, dar şi lideri politici, printre care şi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE. Într-un răspuns pentru STIRIPESURSE.RO, Inspecţia Judiciară preciza, pe 17 iunie, că instituţia nu are competenţa legală de a secretiza sau desecretiza documente, anexele raportului conţinând documente deja clasificate.

"Inspecţia Judiciară nu a secretizat niciodată un raport sau vreo anexă la vreun raport. Raportul privind modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare între PÎCCJ şi SRI din 2009 conține 19 anexe, fiecare dintre ele conțînând o colecție de documente clasificate, întocmite în baza protocolului, identificate în timpul controlului la cele 19 unități de parchet controlate. Inspecția Judiciară a transmis aceste documente la CSM în forma în care au fost identificate din punct de vedere al nivelului de secretizare. Inspecţia Judiciară nu ar fi putut să desecretizeze acele documente din simplul motiv că doar emitenții pot face acest demers, conform legii", a declarat Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, pentru STIRIPESURSE.RO.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close