Antena 3 CNN Actualitate Preşedintele Ungariei a făcut, în Harghita, un apel la unitatea maghiarimii

Preşedintele Ungariei a făcut, în Harghita, un apel la unitatea maghiarimii

Preşedintele Ungariei a făcut, în Harghita, un apel la unitatea maghiarimii
Sursa foto: Presedintele Ungariei
14 Mar 2009   •   17:54

Preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, se află astăzi în România, la manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Vizita la Cozmeni, în Harghita, pe tema căreia s-a iscat un întreg scandal, a decurs până acum fără probleme. Solyom Laszlo a venit cu maşina, după ce autorităţiile române nu i-au permis să aterizeze la Târgu Mureş.


O altă controversă este legată de faptul că în solicitarea remisă părţii române se menţiona ca toate condiţiile să fie asigurate pentru vizita privata a preşedintelui Ungariei în "autoguvernarea" Harghita. Reprezentanţii minorităţii maghiare din România spun că a fost vorba doar de o greşeală de traducere a celor de la Ambasada Ungariei la Bucureşti.


În acest context, preşedintele maghiar a aprticipat sâmbătă, pe Vârful Nyerges, în judeţul Harghita, la inaugurarea unui monument comemorativ comandat de el. El a rememorat evenimentele din 1848 şi a făcut un apel la unitatea maghiarimii.


?În 2007, în anul aderării României la Uniunea, am vorbit despre speranţele legate de Uniune pentru dezvoltarea drepturilor minorităţilor. Atât timp cât sunt şi alte exemple europene. Anul acesta, la 15 martie aş vrea să accentuez unitatea naţiunii?, a spus preşedintele în discursul său.


Sărbătoarea maghiarimii i-a adunat laolată, în jurul preşedintelui Ungariei, pe liderii UDMR, dar şi pe europarlamentarul Laszlo Tokes.


Antena 3

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close