Antena 3 CNN Actualitate Preţul sărbătorilor pentru români. Care este bugetul de Crăciun şi Revelion

Preţul sărbătorilor pentru români. Care este bugetul de Crăciun şi Revelion

Preţul sărbătorilor pentru români. Care este bugetul de Crăciun şi Revelion
de O.P.    |    10 Dec 2014   •   07:04

Românii îşi pregătesc bugetele de sărbători. Ca în fiecare an, cei mai mulţi bani se vor duce pe mâncare şi cadouri. Bradul de Crăciun este lăsat la urmă pe lista cumpărărturilor. Ce vor cumpăra românii de sărbători, cât costă şi ce buget au pregătit.

În acest an, bugetul mediu de sărbători este de 1.575 de lei. A rămas cam la acelaşi valoare ca şi anul trecut. Însă, faţă de 2012 şi 2011 bugetul a crescut cu 320, respectiv 530 de lei.

Cei mai mulţi bani se duc pe mâncare. Carnea, cozonacii, băuturile răcoritoare sau fructele îi costă pe români, în medie, 600 de lei. Cam tot atât au plătit şi anul trecut. Însă, faţă de 2011, de exemplu, suma a crescu cu aproape 200 de lei.

În schimb, banii pentru produse nealimentare sunt mai puţini: 467 în 2014, faţă de 498 de lei în 2013. De exemplu, pentru români bradul de Crăciun nu mai reprezintă o proritate. Mai bine de jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul studiului spun că nu vor cumpăra brad natural, ci îl vor folosi pe cel artificial, cumpărat în anii anteriori.

Când vine vorba de vacanţe în preajma sărbătorilor de iarnă, bugetul de călătorie a scăzut semnificativ. De la 1.525 lei în 2013, la 1.150 lei în 2014. A crescut n schimb numărul celor care au cumpărat pachete turistice de Crăciun sau Revelion. 

Din bugetul de Sărbători nu pot lipsi cadourile pentru cei dragi. 90% dintre cei intervievaţi au spus că vor face daruri prietenilor şi rudelor. Articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte, jucăriile sau cosmeticele se încadrează cel mai bine.


×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close