Antena 3 CNN Actualitate Prețurile la benzină și motorină cresc de la o zi la alta. Câți litri alimentezi acum cu 100 de lei

Prețurile la benzină și motorină cresc de la o zi la alta. Câți litri alimentezi acum cu 100 de lei

Carburanții se scumpesc tot mai mult, de la o zi la alte, și am ajuns să plătim pentru un litru de benzină sau motorină aproape cât plăteam înainte de pandemie. În urmă cu două săptămâni, românii plăteau pentru un litru de benzină sau motorină sub 5 lei, acum prețul este de 5,2 - 5,3 lei/litru.

Prețurile la benzină și motorină cresc de la o zi la alta. Câți litri alimentezi acum cu 100 de lei
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    23 Feb 2021   •   19:44

Reprezentanții benzinăriilor spun că scumpirile se datorează majorării accizei și a evoluției cotaţiei barilului de petrol.

Bucureștenii care au mers la pompă marți, 23 februarie, au plătit pentru un litru de benzină standard între 5,14 și 5,24 de lei, iar pentru motorină standard între 5,19 și 5,31.  În Arad, de exemplu, prețul unui litru de benzină a ajuns marți și la 5,39. Asta în timp ce în noiembrie 2020 plăteam pentru un litru de benzină 4,43 lei, iar pentru motorină 4,38 lei.

Prețurile tot mai mari la carburanți vor conduce la scumpiri în lanț, avertizează economiștii.

"Este o creștere a cotațiilor atât la benzină cât și la motorină, trend de creștere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice. Este și un motiv de fericire pentru stat, pentru că jumătate sunt accize și taxe care merg la bugetul de stat, dar pe de altă parte, economic, nu e un lucru de bucurat, cresc serviciile de transport care se reflectă în creșterea costurile mărfurilor transportate", spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

„Componenta de costuri cu transportul e în costul fiecărui produs. Trebuie să ținem cont că suntem într-un moment de echilibru în care prețul se stabilizează din nou. Eu nu întrevăd o creștere dramatică în continuare a prețului barilului Brent. Eu cred că 65 e limita de sus, nu întrevăd pentru 2021 în niciun caz depășirea limitei de 70. Accizele au fost deja mărite, iar prin urmare o să constatăm o stabilitate a prețului.

Pe termen scurt, va fi o oarecare ajustare care poate fi amplificată dacă activitatea economică revine la un nivel comparabil cu cel dinainte de criza pandemică. Nu întrevăd niciun motiv de creștere. În momentul de față, raportul dintre cerere și ofertă este echilibrat. Cei doi fac importanți - cotația și fiscalitatea - nu mai au motive să varieze semnificativ. Eu cred că suntem la un nivel de echilibru în jurul cărora vor fi variați foarte mici", spune Radu Dudău, potrivit europalibera.org.

 

×
Subiecte în articol: pret carburanti
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close