Antena 3 CNN Actualitate Preţurile abonamentelor la televiziunea prin cablu ar putea creşte cu 10%

Preţurile abonamentelor la televiziunea prin cablu ar putea creşte cu 10%

Preţurile abonamentelor la televiziunea prin cablu ar putea creşte cu 10%
Sursa foto: cablu
05 Mar 2009   •   20:39

Artiştii cer mai mulţi bani pentru fiecare apariţie pe care o au la televizor, iar cabliştii spun că acest lucru va încărca factura telespectatorilor.

În acest moment, preţul mediu al unui abonament de cablu este de 23 de lei. 2% din aceşti bani, adică aproximativ 600.000 de euro, merg lunar de la companiile de cablu către beneficiarii drepturilor de autor.

?12% Nu este un procent bătut în cuie. A fost supus negocierii?, spune Ana Achim, direcor general Uniunea Producătorilor de Fonograme din România.

De partea cealaltă a procentelor - Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu. Cea care spune că majorarea de la 2 la 12 % pentru drepturile de autor şi conexe va duce în final la majorarea abonamentului lunar. ?Abonamentele vor creşte cu 10%. Pentru toţi cei 6 milioane de abonaţi?, a precizat Radu Petric, preşedintele ACC.

În ţări precum Polonia şi Ungaria, procentele pe care le primesc artiştii nu depăşesc 2% din veniturile companiilor de cablu. Pe asta se bazează cabliştii când spun că nici nu vor să audă de majorarea drepturilor. Reprezentanţii Organismelor de Colectare spun că nu majorarea abonamentului este soluţia.

?Nu trebuie să transfere aceste costuri asupra populaţiei. Acum plângem de milă abonaţilor că trebuie să dea cu 60 de bani în plus să le acopere, când dânşii au suficiente resurse să le acopere?, precizează Dan Popi, preşedinte Uniunea Producătorilor de Fonograme din România.

Până acum, cele două părţi n-au ajuns la niciun acord. În prezent, a fost formată o comisie care va lua o decizie finală. Chiar şi aşa, în condiţiile în care nu vor fi de acord cu procentul impus de comisia de arbitraj, cabliştii vor ataca în instanţă majorarea de la 2% la 12%.

Observator

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close