Antena 3 CNN Actualitate Proiectele cu finanţare europeană care nu pot fi terminate în 2015 pot primi finanţare pe 2014-2020

Proiectele cu finanţare europeană care nu pot fi terminate în 2015 pot primi finanţare pe 2014-2020

Proiectele cu finanţare europeană care nu pot fi terminate în 2015 pot primi finanţare pe 2014-2020
07 Iul 2015   •   18:38

Proiectele mari de infrastructură care au beneficiat de fonduri europene în programul 2007-2013 şi care nu pot fi terminate până la finalul anului ar putea primi finanţare pentru a doua fază a acestora din programul 2014-2020, însă în anumite condiţii, potrivit europarlamentarului Corina Creţu.

"În legătură cu acest proces de fazare, a fost o cerere a opt state membre din decembrie 2014 în Consiliul European de a se prelungi perioada de eligibilitate, cerere care a fost respinsă şi, potrivit Consiliului European, Comisia Europeană a fost îndrituită să găsească cele mai bune căi şi soluţii. (...) Am găsit această flexibilitate pentru fazarea proiectelor, cele care nu vor putea fi încheiate până în anul 2015 vor putea fi finanţate din bugetul pentru noua perioadă de programare 2014-2020, dar aşteptăm în continuare de la autorităţile române lista proiectelor care urmează a fi fazate", a declarat comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu, după o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Comisia Europeană a solicitat statelor membre să trimită până în septembrie lista cu proiectele care urmează să fie fazate, iar proiectele pentru care nu va primi solicitări vor avea cheltuielile suportate de la bugetul de stat.

"Aşteptăm de la autorităţile române lista proiectelor care vor fi fazate şi va fi un dialog permanent aşa încât să putem faza cât mai multe proiecte. Este vorba de proiecte de infrastructură mare care sunt începute şi pe care, evident, bugetul naţional nu le poate suporta pentru perioada următoare, deci interesul nostru este acela de a ajuta statele membre să fazeze proiectele, mai ales de infrastructură mare, complexe, iar pe de altă parte să înceapă în paralel negoicerile pentru noile proiecte. Aici este responsabilitatea statelor membre cum implementează şi ce fel de proiecte depun pentru programul 2014-2020", a spus Creţu.
La rândul său, Teodorovici a punctat că una dintre condiţiile pentru ca un proiect să poată fi fazat este să fie auditabil.

El a dat ca exemplu o staţie de epurare, care poate reprezenta prima fază a unui proiect, iar reţeaua de canalizare poate reprezenta a doua fază, care poate fi finanţată din programul viitor de infrastructură mare, pe secţiunea de mediu. În cazul în care acest proiect nu se poate faza din diverse motive, efortul rămâne în sarcina statului membru.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close