Antena 3 CNN Actualitate Protest în satul bistriţean Cociu. Balastierele pun în pericol siguranţa în caz de inundaţii

Protest în satul bistriţean Cociu. Balastierele pun în pericol siguranţa în caz de inundaţii

Protest în satul bistriţean Cociu. Balastierele pun în pericol siguranţa în caz de inundaţii
Sursa foto: Balastiera
21 Feb 2009   •   11:34

Balastierele, care functionează pe malurile râurilor Someşul Mare şi Şieu, au scos in drum localnicii din satul bistriţean Cociu. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că li s-au luat abuziv terenurile agricole, nu mai au apă în fântâni din cauza gropilor săpate şi că oricând satul poate fi luat de viitură, pentru că malurile de apărare sunt distruse. Pentru că la nivel local nu au găsit înţelegere, oamenii au trimis o adresă şi către Guvern.
Exploatarea pietrişului din albia râului Someşul Mare a început încă din anii 90 şi s-a desfăşurat haotic. Pe lângă malurile de apărare împotriva inundaţiilor, au fost afectaţi şi pilonii de susţinere atât la podul feroviar care traverseaza râul cât şi la cel rutier.
În timp ce localnicii spun că li s-au luat terenurile abuziv, administratorul unei balastiere susţine că oamenii au fost despăgubiţi. ?Terenurile pe care noi le exploatăm acolo le-am cumpărat de la diverşi proprietari. Am executat pentru oamenii din sat două drumuri. A trebuit să despăgubim fiecare persoană, în funcţie de suprafaţa pe care a avut-o?, spune Ioan Scurtu.
O comisie formată din specialişti ai Apelor Române şi ecologişti a inspectat vineri zona barajului de la Săsărm. Dacă autorităţile nu-i vor ajuta, localnicii spun că vor apela inclusiv la instanţele europene. Oamenii nu se opresc doar la căi legale: sunt hotărâţi să blocheze drumurile de acces spre balastiere şi drumul judeţean care face legătura între oraşele Beclean şi Nasăud. Sursa foto: agregatebalastiera.ro
Antena 3

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close