Antena 3 CNN Actualitate Protestul faţă de preţurile uriaşe la pompă continuă după anunţul premierului Ciucă

Protestul faţă de preţurile uriaşe la pompă continuă după anunţul premierului Ciucă

Protestele şoferilor continuă în benzinăriile din toată ţara. În Sibiu, oamenii au blocat pompele pentru zeci de minute şi au alimentat maşinile cu sume foarte mici pentru a împiedica benzinarii să facă profituri.

Protestul faţă de preţurile uriaşe la pompă continuă după anunţul premierului Ciucă
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    25 Iun 2022   •   17:58

Șoferii sunt revoltați de prețul carburanților și spun că acest fenomen duce la o serie de scumpiri.

Şoferii spun că măsura compensării de 50 de bani este o bătaie de joc

"Este foarte mare. Prețul la energie, la gaze a crescut și la alimente la fel. Este foarte greu să trăieşti în România cu un asemenea salariu. 50 de bani nu este un preț, având în vedere că toate sunt scumpe. 50 de bani nu este un preț ca să scazi", spune un şofer revoltat.

Șoferii spun că vor continua protestele până când prețul carburanților va scădea semnificativ. 

La cât ar putea ajunge litrul de benzină și motorină după plafonare? Propunerea PSD

Social democrații cer soluții concrete pentru prețurile de la pompă. După o săptămână de proteste în toată țara și de discuții fără rezultat în coaliție, președintele PSD Marcel Ciolacu a cerut partenerilor de guvernare plafonarea prețurilor carburanților.

Vorbim și despre prima idee concretă cu privire la cât ar putea fi plafonat prețul benzinei și motorinei: 7 lei litrul pentru un termen limitat pentru a nu sufoca economia, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice.

Jurnalist: Ce părere aveți despre prețul combustibilului? 

Șofer: Este foarte mare. Comparativ cu salariile pe care le avem, prețul este foarte mare, plus că au crescut dintr-o dată. 

Săptămâna trecută, șoferii au protestat în mai multe orașe din țară. Au blocat pompele alimentând cu 50 sau 90 de bani. Toți au cerut plafonarea prețurilor, după modelul Ungariei. 

Pe 30 iunie este anunţat un protest de amploare în toată ţara

Oamenii sunt hotărâţi să continue protestele până când guvernanţii vor găsi soluţii.

La protest vor participa inclusiv transportatorii autorizați. 

La evenimentul creat pe Facebook şi-au anunţat participarea peste 200.000 de persoane.

"O să plecăm din România, nu avem ce face. Toate scumpe, salarii mici, nu avem ce face, trebuie să plecăm. Acum fac un plin cu 4 milioane, inainte îl făcem cu 2 milioane", spune unul dintre românii care au ieşit în stradă.

”Sa intervenim unde sunt speculații!”

Președintele PSD a anunțat că susține plafonarea prețurilor la pompă, după ce, până acum, discuțiile din coaliție nu au ajuns la niciun rezultat. 

”Sa intervenim unde sunt speculații, cum este acum zona de carburanți, este evident că trebuie o plafonare. Nu se poate să rămânem și să avem reacție, cum are Consiliul Concurenței, după 5 ani de zile. Ori suntem niște oameni responsabili politici si ne-am implicat în acest act de guvernare ca să facem viața oamenilor mai bună, ori nu putem construi nimic și cu asta basta”, spune liderul PSD.  

”Guvernanții vor regla, am convingerea că vor regla lucrurile, pentru că au și specialiști, știu cine câștigă foarte mult, cine face speculă, au toate datele problemei. Dacă mâine vor scădea accizele sau TVA-ul, eu vă spun că prețurile la pompă nu se vor ieftini”, susține și Ion Tache, asociația benzinarilor independenți.  

”Eu cred că acesta este un preț corect!”

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice, este de părere că prețul carburanților ar trebui plafonat la aproximativ 7 lei.  

”Eu cred că acesta este un preț corect pentru că trebuie să ne aducem aminte că, în urmă cu ceva timp, când a fost acea criză cu privire la creșterea prețului la benzină, prețul barilului era undeva la 123 de euro iar prețul la pompă se stabilizase undeva la 7,5 lei. 

Acum, când prețul barilului a scăzut la 112 euro, prețul benzinei și al motorinei a sărit bine de 9 lei. Ca atare nu este vorba despre creșterea vreunui cost al producătorului ci pur și simplu este un spirit speculativ. 

Dacă ne uităm și la bilanțul pe care l-a înregistrat una dintre companiile din domeniu în trimestrul trecut o să vedeți că este triplu față de anul trecut. Așadar avem aici o speculă, deci trebuie intervenit. 

Prețul speculativ este un preț care nu se bazează pe niște calcule concrete ale creșterii prețului de producție. 

Propunerile vin de la noi în condițiile în care, de la Ministerul Energiei, nu vine nimic. Noi am spus că trebuie plafonat prețul carburanților. Asta este clar. Nu mai putem accepta lipsa de acțiune a ministrului Energiei în momentul acesta. Pentru că, în momentul acesta, atâta timp cât lucrurile rămân așa, cineva și anume un grup restrâns de companii, câștigă foarte mulți bani iar cea mai mare parte a populației, de fapt toată populația României,  IMM-urile și nu în ultimul rând economia, au de suferit”, a declarat Daniel Zamfir la Antena 3.  

×
Subiecte în articol: protest pompă benzinarii carburanti
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close