Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat, explicaţii de ultimă oră. Test COVID negativ şi carantină 10 zile pentru cei care vin din zona Galbenă

Raed Arafat, explicaţii de ultimă oră. Test COVID negativ şi carantină 10 zile pentru cei care vin din zona Galbenă

Şeful DSU Raed Arafat a explicat la Sinteza Zilei că cetăţenii, de orice naţionalitate, care vin dintr-o zonă galbenă de pe glob au nevoie la intrarea în ţară de un test COVID negativ. Mai mult, aceştia vor intra şi în carantină, chiar dacă au testul făcut.

Raed Arafat, explicaţii de ultimă oră. Test COVID negativ şi carantină 10 zile pentru cei care vin din zona Galbenă
de Claudia Popovici    |    04 Feb 2021   •   21:33

Întrebat ce se întâmplă cu cei care sunt în acest moment în vacanţe în ţările care au intrat de azi pe lista cu zona galbenă, Raed Arafat a explicat: "De mâine seară [vineri] intră decizia pe carantină. Decizia pe test, urmează să facem o clarificare, deci care vin mâine, poimâine, este chiar acum în dezbatere la comitet, nu trebuie să facă testul acum, dacă vin mâine. E clar că aici trebuie să facem clarificări".

"Testul nu trebuie făcut de cei care se întorc mâine, sau poimâine. Va fi o perioadă de aşteptare pentru test, dar nu pentru carantină, pentru că aici se merge pe procedura de până acum, fiecare ştia riscul. Dar pentru test, vom veni cu clarificări până terminaţi emisiunea", a explicat Raed Arafat în dialog cu Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei

Raed Arafat despre lista galbenă, carantină şi testul COVID

Mihai Gâdea l-a întrebat apoi pe Raed Arafat de ce este nevoie şi de test COVID negativ şi de carantină, pentru cei care se întorc din ţările aflate pe lista galbenă. O persoană care are un test negativ ar mai trebui să stea în carantină? - a întrebat Mihai Gâdea.

"Un test este foarte bun pentru momentul în care s-a făcut, nu garantează că după două zile nu eşti pozitiv, sau după trei. Testul se face, ne garantează o perioadă scurtă, probabilitatea să devii pozitiv este mai mică, dar perioada de incubaţie a bolii este de 14 zile. În perioada asta, tu dacă te întorci [din zone cu risc], e bine să păstrăm această situaţie cât merge şi campania de vaccinare, în mod paralel.

Şi atunci testul ne garantează când vii că nu eşti pozitiv. Apoi, intri în carantină cel puţin 8 zile până faci al doilea test. Dacă al doilea test este negativ, la 10 zile ieşi. Rămâne sistemul cu 8 zile şi 10 zile ieşirea. Testul de intrare în ţară că eşti negativ este foarte important. Prin asta evităm să importăm mai mult din tulpina care circulă în câteva ţări, cu impact mult mai serios", a explicat Raed Arafat.

Ce se întâmplă dacă nu faci testul COVID, că oricum intri în carantină

Raed Arafat a explicat şi ce se întâmplă cu persoanele care nu fac testul COVID. Acesta spune că există riscul ca pasagerilor să le fie refuzat accesul în avion, la îmbarcare. "Aici vom veni cu precizări, în seara asta şi vom explica clar de când intră în vigoare. O să lăsăm o perioadă de timp suficientă ca oamenii să se întoarcă fără test, dar să intre în carantină. Apoi, regula testului de la cei care sunt în zona galbenă va deveni generală"

Listă ţări zona galbenă februarie 2021

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista ţărilor aflate în aşa-numita zonă galbenă. Toţi cetăţenii care se întorc din aceste ţări trebuie să prezinte la graniţă un test COVID negativ şi vor sta şi în carantină 10 zile.

 

×
Subiecte în articol: Raed Arafat
Parteneri
Top trei cele mai invidioase zodii, cu Mihai Voropchievici
x close