Antena 3 CNN Actualitate Raed Arafat: Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar

Raed Arafat: Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), medicul Raed Arafat, a afirmat că lupta cu COVID a fost pierdută în Capitală şi spune că, în aceste condiţii, "este foarte clar" că se va ajunge la indicele de infectare coronavirus de 3 la mia de locuitori în Bucureşti.

Raed Arafat: Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    17 Oct 2020   •   10:15

Când indicele va ajunge la 3, restaurantele, cinematografele şi teatrele se vor închide şi "este posibil" ca elevii să urmeze cursuri online. 

"Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar. 

Ce se întâmplă când ajungem la indice 3

În momentul în care rata va ajunge la 3, se vor aplica regulile prevăzute pentru această situație în hotărârea de guvern: restaurantele închise, nu mai sunt activități la teatre, la cinematografe, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, nu mai există diferențiere între spațiu aglomerat și spațiu neaglomerat, în toate spațiile masca este obligatorie", a declarat Raed Arafat, vineri seara, potrivit digi24.ro.

Raed Arafat a mai declarat că lupta cu COVID-19 a fost pierdută şi că este posibil ca spitalele să fie reorganizate, aşa cum s-a întâmplat în primăvară, la începutul pandemiei.

Arafat: Lupta cu COVID-19, din păcate, am pierdut-o

"Vom ajunge la un moment în care pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitale desemnate COVID, ci vor rămâne în spitalele în care sunt şi vor fi trataţi în spitalele respective unde trebuie create circuite la nivelul Terapiei Intensive, la nivelul altor secţii care să permită tratarea altor pacienţi", a declarat dr. Raed Arafat.

"Ca urmare a răspândirii pe mai multe a surse a afirmației conform căreia secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență ar fi afirmat că “Lupta cu Covid-19, din păcate am pierdut-o!” Facem următoarea precizare:

În cadrul unei intervenții prin Skype a șefului DSU la o televiziune, respectiv Digi 24, discuțiile purtate au vizat  mai multe subiecte, printre care amintim, contextul sanitar actual, noi direcții de acțiune etc. 

În cadrul aceleași discuții, șeful DSU a vorbit și despre presiunea asupra sistemului medical din această perioadă, fapt pentru care a transmis un mesaj de condoleanțe colegilor, familiei cadrului medical trecut în neființă ieri, 16 octombrie 2020, ca urmare a infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2. 

Prezentăm astfel o parte din afirmația șefului DSU: “... Din păcate mai avem colegi care se îmbolnăvesc dintre cei care îngrijesc pacienții și vreau să transmit public condoleanțele colegilor de la Fetești și întreg sistemul de urgență și a colegilor medici în general pentru decesul șefei unității de primiri - urgență de la Fetești care din păcate după o lună de luptă cu COVID-19, din păcate am pierdut-o.”

Subliniem faptul că  afirmația “Lupta cu Covid-19, din păcate am pierdut-o!”  este scoasă din context, reieșind un titlu de impact, preluat de mai multe trusturi de presă, dar care, conform celor precizate este neadevărat", se arată într-o informare a DSU.

Ce vor fac şcolile la indice de infectare 3

Şi la acest moment avem pacienţi care se tratează în spitalele care nu sunt desemnate Covid pentru că nu reuşim să transferăm imediat, ci transferăm peste câteva ore sau a doua zi", a mai declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

În ceea ce priveşte şcolile, acestea ar putea trece în scenariul roşu, în care elevii vor învăţa online.

"Este posibil să se ia acest lucru în considerare, dar acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei", a explicat Arafat.
 

×
Subiecte în articol: Raed Arafat lupta coronavirus şcoli
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close