Antena 3 CNN Actualitate Raportul pe justiţie al Comisiei Europene: Nu s-a menţinut ritmul de reformă constat anul trecut

Raportul pe justiţie al Comisiei Europene: Nu s-a menţinut ritmul de reformă constat anul trecut

Raportul pe justiţie al Comisiei Europene: Nu s-a menţinut ritmul de reformă constat anul trecut
Sursa foto: raportul pe justitie
12 Feb 2009   •   12:38

Nu s-a menţinut ritmul de reformă constat anul trecut, iar sistemul juridic românesc trebuie să îşi reintre în ritm pentru a arăta că funcţionează corespunzător, arată raportul preliminar pe justiţie prezentat de Comisia Europeană, joi, la Bruxelles.
Au fost ceva semnale pozitive în reforma juridică, spun oficialii de la Bruxelles. Guvernul a prezentat variante preliminare pentru cele 4 coduri, dar nu au fost adoptate. Agenţia Naţională de Integritate a început să verifice o serie de cazuri, dar trebuie să demonstreze că poate verificare fără influenţe din exterior.
Trebuie să se facă progrese până la următorul raport, pentru ca sistemul juridic să poată judeca şi sancţiona actele de corupţie în mod eficient. Cazurile de corupţie la nivel înalt trebuie tratate cu abilitate.
Aceste rapoarte nu sunt o evaluare completă a situaţiei. Sunt un fel de fişe tehnice, un fel de fotografie a situaţiei. Nu sunt evaluari calitative. Acest lucru se va întâmpla în luna iulie, a declarat purtătorul de cuvânt al CE Johannes Laitenberger.
Comisia Europeană critică dur Parlamentul României în raportul intermediar privind reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Legislativul este considerat o piedică în anchetarea cazurilor de corupţie la nivel înalt. De asemenea, Comisia notează că, în sistemul judiciar, sunt prea multe posturi vacante. În consecinţă capacitatea sistemului este, în continuare slabă.
Dar Comisia a dat României şi o bilă albă pentru progresele realizate de Agenţia Naţională de Integriate şi de Departamentul Naţional Anticorupţie. raportul prezentat, joi, este unul preliminar şi nu prevede aplicarea de sancţiuni României. O evaluare finală va fi făcută şi publicată de executivul comunitar la jumatatea acestui an.
Antena3.ro

×
Parteneri
Xi Jinping, primit la Paris de Macron și Ursula von der Leyen
x close