Antena 3 CNN Actualitate Ratele românilor cresc din nou! Banca Europeană a majorat dobânda | Cât vor plăti românii cu credite în euro

Ratele românilor cresc din nou! Banca Europeană a majorat dobânda | Cât vor plăti românii cu credite în euro

Creșterea accelerată a dobânzilor la creditele în lei, în 2022, i-a făcut pe mulți români să treacă la credite în euro.

Ratele românilor cresc din nou! Banca Europeană a majorat dobânda | Cât vor plăti românii cu credite în euro
Sursa foto: Agerpres
de Laura Rînja    |    06 Feb 2023   •   12:13

De exemplu, la jumătatea anului trecut, creditele ipotecare ale populației erau la nivelul de 6,6 milioane de euro, un maxim al ultimilor doi ani. Acum, însă, veștile nu sunt bune nici pentru ei.  

După creșterea ROBOR și IRCC, se majorează și Euriborul. La începutul lui 2022, acest indice era situat în jurul valorii de 0,5%. De la jumătatea anului, a crescut spectaculos. În septembrie a depășit 1%, iar în 2023 pragul acestui indice a ajuns la 2,5%.  

De exemplu, pentru un credit de 100 de mii de euro, luat pe o perioada de 30 de ani, anul trecut, un român plătea o rata de 446 de euro. Acum, rata pentru acest credit ajunge la 630 de euro.  

Euriborul va crește și mai mult, asta după ce Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind a cincea majorare consecutivă.  

Citește și: ROBOR 6 februarie 2023. Indicele bancar ajunge la valoarea din anul 2010

Și mai important: BCE a anunțat că luna următoare va adopta o nouă majorare a costului creditului, tot cu 0,5%.  

"Având în vedere presiunile inflaționiste la nivelul inflației de bază, Consiliul guvernatorilor intenționează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 de puncte de bază în cadrul ședinței sale de politică monetară din luna martie și va evalua apoi traiectoria ulterioară a politicii sale monetare", a informat BCE.  

Decizia îi va afecta pe toți românii care au credite în euro, cu dobânda variabilă. Ratele acestora vor crește și mai mult. Este a patra oară când vor resimți o creștere a ratei în ultimele 6 luni. 

Dacă acest indice va ajunge la 3%, pentru un împrumut de 100.000 de euro, rata lunară ajunge la 665 de euro. Iar dacă Euriborul va fi de 5%, rata urcă la peste 800 de euro.

×
Subiecte în articol: Euribor
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close