Antena 3 CNN Actualitate Război cibernetic declarat României de hackerii ruși. Expert securitate cibernetică: "Un atac poate fi folosit pentru o destabilizare națională"

Război cibernetic declarat României de hackerii ruși. Expert securitate cibernetică: "Un atac poate fi folosit pentru o destabilizare națională"

Grupările de hackeri ruși Killnet și Legion au declarat, ieri, război cibernetic României. Un expert în securitate cibernetică a explicat, la Antena 3, cum ar putea fi afectați românii de eventuale atacuri asupra platformelor pe care le utilizează.

Război cibernetic declarat României de hackerii ruși. Expert securitate cibernetică: "Un atac poate fi folosit pentru o destabilizare națională"
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    17 Mai 2022   •   10:46

"E timpul ca în sfârșit să vă distrugem, conducătorii acetor țări vor fi lichidați, e timpul să cunoaşteţi principiul nostru de bază. Testele pentru atacurile globale au fost încheiate, toate grupările inamice nouă să fie atente. Grupările de hackeri ruși din Legion împreună cu Killnet vor veni după voi la apus.", a transmis gruparea de hackeri Killnet.

Raluca Săceanu, expert in cybersecurity, a explicat cum pot fi prevenite atacurile cibernetice asupra site-urilor din țara noastră.

Tipul de atac preferat al lor este DDoS, care urmărește să facă indisponibil un site sau serviciu online prin supraîncărcarea acestuia cu trafic din mai multe surse. Atacurile DDoS sunt o metodă utilă pentru a concentra atenția asupra unei organizații, în timp ce ei fac altceva. De exemplu, pentru a instala un software malware, sau a fură informații.

Intențiile hackerilor pro-Rusia sunt perturbatoare, distructive, iar acest tip de atac cibernetic la nivel de stat poate fi folosit pentru o destabilizare națională.

Prevenirea este cheie în aceste tipuri de atacuri. Dacă nu sunt pregătite, aceste instituții pot fi perturbate pentru o foarte lungă perioada de timp. Este important să facem patching de vulnerabilități. Acestea sunt exploatate. Să monitorizăm sistemele 24/7.

Este important ca toate instituțiile, atât publice cât și private, să își configureze firewall-urile, routerele, pentru a respinge traficul, să blocheze adresele IP ce provin din Rusia și să discute cu companiile lor de hosting pentru a implementa metode anti-DDoS.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close