Antena 3 CNN Actualitate Războiul face ravagii în domeniul imobiliar. Cât costă să închiriezi și să cumperi apartamente în Kiev și Liov

Războiul face ravagii în domeniul imobiliar. Cât costă să închiriezi și să cumperi apartamente în Kiev și Liov

Proprietarii de apartamente din orașele importante sunt nevoiți să facă reduceri mari de preţ. Iată cât costă să închiriezi și să cumperi apartamente în Kiev și Liov.

Războiul face ravagii în domeniul imobiliar. Cât costă să închiriezi și să cumperi apartamente în Kiev și Liov
Sursa foto: Wikipedia
de Claudia Popovici    |    22 Mai 2022   •   23:30

Prețurile au scăzut dramatic în Kiev, capitala Ucrainei, oamenii temându-se să mai investească bani în apartamente sau în chirii.

Mai exact, un apartament din Kiev, într-o zonă de lux, se închiriază cu doar 240 de euro pe lună.

Chiar şi în Liov şi în alte orașe din vestul Ucrainei piaţa imobiliară se confruntă cu aceleași provocări. 

O spune Vitaliy Demchenko, agent imobiliar în Kiev care ajută zece persoane să-și închirieze casele. Din păcate, în contextul războiului a primit un singur telefon din partea unui potențial chiriaș.

„Nimeni nu vrea să închirieze un apartament chiar și la astfel de prețuri”, a explicat Demchenko pentru espreso.tv, citat de Mediafax. 

De la începutul războiului, valoarea apartamentelor și a chiriilor a scăzut cu peste 30%.

După invazia rusă a Ucrainei, piața imobiliară din Liov a „explodat” din cauza locuitorilor din Kiev și alte zone ale Ucrainei care cautau refugiu din calea războiului şi erau dispuși să plătească chiar şi 950 de euro pe lună. 

După eliberarea zonei Kiev oamenii s-au întors acasă, iar acum apartamentele în Liov se închiriază cu aproximativ 250 de euro pe lună.

Agentul imobiliar Ruslana Artim spune că piața imobiliară s-a prăbușit deja cu 30-40%.

O situație similară se observă și în alte orașe din vestul Ucrainei.

Potrivit agențiilor imobiliare:

  • în Ivano-Frankivsk un apartament cu două camere se poate închiria cu 280 de euro pe lună.
  • În Kalush, la 30 de kilometri de Frankivsk, un apartament cu un dormitor poate fi închiriat mult mai ieftin, pentru 90 de euro, în timp ce un apartament cu două dormitoare, pentru 190 de euro pe lună.
  • În zonele bune ale Kievului, unde chiria era aproape 300 de euro pe lună, nu mai sunt atractive pentru oameni nici măcar pentru 180 de euro pe lună.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, piața de cumpărare și vânzare de locuințe a fost paralizată. Ministerul Justiției a suspendat Registrul de stat al drepturilor de proprietate. Dar la sfârșitul lunii aprilie, guvernul a făcut concesii pieței și a permis înregistrarea acordurilor în regiunile în care nu există ostilități active.

„Cumpărătorii potențiali se tem că vor cheltui o sumă mare de bani și că o rachetă le va lovi noua casă. Astfel, vor rămâne fără apartament și fără bani. Este neprofitabil pentru investitori să investească în imobiliare și apoi să le închirieze. Taxa este foarte mică și va dura 20 de ani pentru a returna investiția”, adaugă Vitaliy Demchenko.

Prețurile pentru închirierea și vânzarea apartamentelor vor depinde de cât timp vor dura luptele din Ucraina, potrivit agenților imobiliari din diferite regiuni ale țării. Conform previziunilor lor, dacă războiul se încheie până la sfârșitul acestui an atunci chiria, cât și vânzarea apartamentelor, ar putea scădea cu încă 10-15%.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Război Ucraina chirie
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close