Antena 3 CNN Actualitate Reacția lui Cioloș, după ce s-a spus că partidul său a fost înființat de un fost torționar securist

Reacția lui Cioloș, după ce s-a spus că partidul său a fost înființat de un fost torționar securist

Reacția lui Cioloș, după ce s-a spus că partidul său a fost înființat de un fost torționar securist
18 Ian 2019   •   19:43

Fostul premier Dacian Cioloș a reacționat, vineri, pe Facebook după ce istoricul Marius Oprea a acuzat într-un articol că în spatele înființării noului său partid, PLUS, se află anchetatorul său de la Securitate, Alexandru Iordache.

Citește și: Istoricul Marius Oprea: Eminența cenușie din spatele partidului lui Dacian Cioloș este anchetatorul meu de la Securitate

"Apar din ce în ce mai multe atacuri în presă. Atacuri din ce în ce mai dure. O clasă politică nouă este o amenințare pentru politicienii vechi, iar orice scandal implicând oamenii noi amorțește speranța că există o alternativă. Insinuările pline de răutate vehiculate în media reprezintă o tactică veche, bine pusă la punct de oamenii care controlează de peste zece ani politica și o bună parte a presei.

Orice partid nou cu șanse de a ajunge la putere va atrage, pe lângă oamenii buni de care avem atât de mare nevoie, și oportuniști, acoperiți și caractere urâte. Asta se întâmplă și în cazul PLUS, în ciuda faptului că facem tot ceea ce este posibil să avem mecanismele capabile să prevină astfel de situații. Este cât se poate de firesc și binevenit ca presa să semnaleze derapajele din politică, mai ales dacă aceste semnale sunt făcute în mod onest. O presă puternică și cinstită trebuie să ne forțeze să avem o clasă politică așa cum ne-o dorim.

Articolul care a apărut astăzi va ajuta PLUS să fie mai bun, deși nu are nicio legătură cu jurnalismul. Asocierea numelui meu cu oameni pe care nu îi cunosc este un lucru mizerabil. La fel de mizerabilă este și afirmația că ar exista o eminență cenușie în spatele meu. Nu am judecat și nici nu voi judeca vreodată oamenii în funcție de rudele lor, ci în funcție de faptele lor", a scris Cioloș.

Postarea integrală, pe Facebook:

Istoricul, poetul și eseistul Marius Oprea scrie pe podul.ro că fondatorul partidului PLUS al lui Dacian Cioloș este Alexandru Iordache, fost maior al Securității, omul care a condus echipa care l-a anchetat pe istoric în 1988.

Potrivit lui Marius Oprea, PLUS este ”afacerea” familiei Iordache, toți membrii fondatori ai partidului fiind de la casa de avocatură pe care o conduce fostul maior de Securitate.

”Colegi de-ai noştri care împărtăşesc aceleaşi valori, aceleaşi principii, oameni anonimi, dar care vor să dea o mână de ajutor, au depus o cerere de înregistrare a unui partid politic”, anunța degajat Dacian Cioloș, la momentul apariției partidului său PLUS, Partidul Libertății, Unității și Solidarității. Nume generos. Cerererea de înfiinţare a formațiunii politice a fost înregistrată pe 28 septembrie 2018 la Tribunalul Bucureşti. Fiind invitat pe atunci la o emisiune a prietenului meu, Tavi Hoandră, la Realitatea TV, nu m-am putut abține de la un comentariu. Anume că anonim înseamnă ”acoperit”. Adică securist sub acoperire.

Nu aveam de unde să știu atunci nu numai cîtă dreptate aveam, dar și că pentru mine ”eminența cenușie” din spatele partidului condus de Dacian Cioloș este de fapt o mai veche cunoștință: anchetatorul meu de la Securitate, fostul maior de la Direcția de cercetări penale, Alexandru Iordache. Probabil acesta a ținut ca Dacian Cioloș să nu divulge numele fondatorilor partidului. Cum scria Iordache acum un an și jumătate în revista SRI-ului, ”Intelligence în serviciul tău” despre istoria serviciilor secrete de informații din România, ”discreția și precauția caracterizau întreg sistemul”, iar ”secretul puterii serviciului și liderilor săi a rezidat în discreție”. Care, iată, n-a mai putut fi păstrată și anonimii lui Dacian Cioloș nu au rămas, deci, multă vreme așa” scrie Marius Oprea.

 

×
Subiecte în articol: Dacian Cioloş
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close