Antena 3 CNN Actualitate Regele Mihai: întâi gonit, apoi primit cu brațele deschise. Când s-au rupt legăturile dintre Casa Regală și Președinție

Regele Mihai: întâi gonit, apoi primit cu brațele deschise. Când s-au rupt legăturile dintre Casa Regală și Președinție

Regele Mihai: întâi gonit, apoi primit cu brațele deschise. Când s-au rupt legăturile dintre Casa Regală și Președinție
Sursa foto: Foto: Regele Mihai/Facebook
05 Mar 2016   •   18:05

Preşedinţii de după Revoluţie au avut atitudini diferite faţă de Regele Mihai. După ce de două ori nu i-a permis să intre în ţară, Ion Iliescu a declarat că regretă atitudinea pe care a avut-o faţă de majestatea sa. Revenirea regelui a avut loc în mandatul lui Emil Constantinescu.

Cel care l-a insultat într-un mod josnic a fost Traian Băsescu. Regele nu s-a coborât niciodată să răspundă acestor atacuri. Relaţiile cu Casa Regală au revenit la normal odată cu venirea la conducerea ţării a lui Klaus Iohannis.

Regele s-a întors în România în decembrie 1990, în mandatul lui Ion Iliescu. A fost oprit pe autoastradă, în timp ce mergea la mormântul strămoşilor săi de la Curtea de Argeş. Patru ani mai tarziu, în octombrie 1994, a încercat să vina din nou. Nu i s-a permis nici măcar să iasă de pe aeroportul Otopeni, fiind trimis înapoi cu acelaşi avion cu care venise.

Se întâmpla tot in perioada în care la şefia statului era Ion Iliescu.

Abia în 1997 Regele reușește să se întoarcă din exilul de 50 de ani.

Revenirea s-a produs în mandatul de preşedinte al lui Emil Constantinescu, o perioadă în care legăturile dintre preşedinţie şi Casa Regala au fost foarte stranse.

Venirea la putere a lui Traian Băsescu a însemnat o noua rupere a relatiilor dintre Președinte și Casa Regală. Băsescu l-a atacat dur și în repetate rânduri pe Regele Mihai.


×
Subiecte în articol: Regele Mihai I casa regala Klaus Iohannis
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close