Antena 3 CNN Actualitate Reguli noi pentru afacerile din România care angajează cetățeni străini. Guvernul a modificat unele prevederi, în contextul aderării la Schengen aerian

Reguli noi pentru afacerile din România care angajează cetățeni străini. Guvernul a modificat unele prevederi, în contextul aderării la Schengen aerian

Guvernul a modificat şi a completat prin ordonanţă de urgenţă mai multe acte normative în domeniul străinilor şi al frontierei, în perspectiva intrării României în spaţiul Schengen aerian, începând cu 31 martie.

Reguli noi pentru afacerile din România care angajează cetățeni străini. Guvernul a modificat unele prevederi, în contextul aderării la Schengen aerian
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    21 Mar 2024   •   16:12

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a explicat că, în esenţă, este vorba despre o serie de măsuri necesare transpunerii în practică a unei decizii a Uniunii Europene privind aplicarea integrală a dispoziţiilor Aquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România.

Actul normativ conţine mai multe prevederi legate de controlul la frontiere, de regimul străinilor, controlul migraţiei ilegale, dar şi de drepturile lucrătorilor străini pe teritoriul României.

"Aş menţiona aici, ca element de interes pentru angajatori, instituirea termenului de maxim 15 zile lucrătoare pentru încheierea contractului individual de muncă de la intrarea străinilor în România sau, după caz, de la obţinerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă.

Totodată, angajatorului i se impune condiţia să desfăşoare efectiv activitate de minim un an în domeniul pentru care solicită avizul de angajare, iar pentru controlul migraţiei Inspectoratul General pentru Imigrări atribuie un cod numeric personal lucrătorului străin, la momentul eliberării avizelor de angajare sau de detaşare.

Se instituie posibilitatea anunţării prezenţei străinului intrat legal pe teritoriul României, inclusiv prin intermediul unei aplicaţii informatice dezvoltate de Inspectoratul General pentru Imigrări", a explicat Mihai Constantin. 

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close