Antena 3 CNN Actualitate Relocarea: ce trebuie să știi când decizi să cauți un job într-un alt oraș

Relocarea: ce trebuie să știi când decizi să cauți un job într-un alt oraș

Schimbarea locului de muncă este un efort chiar și în cele mai bune circumstanțe. Este firesc să simți un amalgam de emoții: de la entuziasm și ușurare, la nervozitate, regret și panică. Dacă acest proces implică și relocarea, situația poate fi de-a dreptul provocatoare.

Relocarea: ce trebuie să știi când decizi să cauți un job într-un alt oraș
Sursa foto: VGstockstudio/ Shutterstock
de Georgiana Adam    |    21 Dec 2020   •   18:20

O promovare, o oportunitate de dezvoltare a carierei, o soluție pentru o ieșire din impas. Indiferent de motivul relocării, momentul în care trebuie să te muți într-un alt oraș pentru un loc de muncă nu este simplu. De aceea, înainte de a lua o asemenea decizie, este important să pui în balanță avantajele și dezavantajele.

Verifică oportunitățile de dezvoltare din orașul gazdă

Oportunitățile de dezvoltare pe care orașul în care urmează să te muți ți le oferă reprezintă un factor esențial de care să ții cont. În România, Cluj-Napoca este al doilea oraș, după București, cu cel mai mare potențial de absorbție a companiilor nou intrate în țara noastră, dar și a celor care au în plan o extindere. În ultimii ani, s-a observat o dezvoltare a câtorva domenii de activitate, printre care IT, outsourcing și producție. Așadar, în momentul în care iei în calcul o relocare, este important să ai în vedere posibilitățile de dezvoltare profesională din orașul gazdă.

Pe de altă parte, relocarea afectează întreaga familie, motiv pentru care, în momentul în care decizi să te muți, este esențial să verifici școlile din oraș, oferta de activități pentru copii, existența spațiilor verzi, precum și indexul criminalității.

Nu în ultimul rând, piața imobiliară este un alt factor de care să ții cont. Caută, de pildă, oferta de apartamente de vanzare Cluj, pentru a-ți face o idee despre cele mai bune zone în care te poți muta cu familia și care sunt costurile cu care urmează să te confrunți. Însă, înainte de a face o schimbare atât de importantă în viața ta, este esențial să gândești în perspectivă. Noul loc de muncă este unul stabil? Vrei să rămâi mai mulți ani în compania la care mergi? Ești o persoană care se adaptează ușor schimbărilor? Este orașul gazdă potrivit nevoilor tale? Răspunsurile la aceste întrebări sunt importante pentru alegerea unei locuințe. Dacă relocarea este pe o perioadă scurtă de timp, cel mai bine ar fi să închiriezi o locuință. În schimb, dacă vrei să îți faci un viitor în orașul în care te muți, achiziționarea unei case ar putea fi cea mai bună opțiune.

Stabilește-ți clar obiectivele și fii deschis la schimbări

Aspectul financiar contează foarte mult în momentul unei decizii atât de importante cum este relocarea. Drept urmare, este necesar să îți stabilești clar obiectivele și să accepți doar ofertele salariale care pot susține nevoile tale și ale familiei. O discuție cu angajatorul în care să stabiliți care sunt responsabilitățile, dar și oportunitățile noului job este esențială în momentul în care pui în balanță avantajele și dezavantajele unei astfel de decizii.

Indiferent cât de pregătit crezi că ești să te muți, există întotdeauna un nivel de impredictibilitate, cu factori pe care nu îi poți controla sau anticipa. De aceea, este important să fii pregătit pentru cele mai dificile scenarii, astfel încât să poți trece mai ușor peste provocări.

Chiar dacă poate fi dificilă, relocarea prezintă numeroase beneficii profesionale. De aceea, nu ezita să iei considerare un loc de muncă bine plătit într-un nou oraș dacă perspectivele financiare de la jobul actual nu sunt suficient de avantajoase.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close