Antena 3 Actualitate România, amendată cu 3 milioane de euro de Comisia Europeană din cauza lui Liviu Dragnea. Cum s-a ajuns în acest punct

România, amendată cu 3 milioane de euro de Comisia Europeană din cauza lui Liviu Dragnea. Cum s-a ajuns în acest punct

de Cristina Tudorache    |    16 Iul 2020   •   23:57
România, amendată cu 3 milioane de euro de Comisia Europeană din cauza lui Liviu Dragnea. Cum s-a ajuns în acest punct
Sursa foto: Hepta

Comisia Europeană a obligat România la plata unei amenzi de 3.000.000 de euro pentru implementarea cu întârziere a Directivei UE privind spălarea banilor. Tergiversarea a fost orchestrată de gașca PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și Tudorel Toader, pentru apărarea intereselor celebrei firme TelDrum, condusă din umbră de fostul lider PSD.

În 2015, Uniunea Europeană a adoptat un document esenţial pentru combaterea corupţiei: Directiva privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului.

”Fluxurile de bani iliciţi pot deteriora integritatea, stabilitatea şi reputaţia sectorului financiar şi pot ameninţa piaţa internă a Uniunii, precum şi dezvoltarea internaţională. Spălarea de bani, finanţarea terorismului şi criminalitatea organizată rămân probleme semnificative care ar trebui abordate la nivelul Uniunii”, se arăta în document.

Potrivit comisarilor europeni, măsura trebuia implementată într-un termen cuprins între șase luni și doi ani. 

În 2015, premier era Victor Ponta, succedat de Dacian Cioloș, însă Parlamentul a fost controlat în toată această perioadă de PSD și în special de Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a tergiversat implementarea Directivei privind spălarea banilor pentru că era direct vizat

Combaterea spălării banilor interzicea firmele cu acțiuni la purtător, Dragnea fiind direct vizat pentru că deține acțiuni la purtător, ascunse, la mai multe firme, dintre care cea mai cunoscută fiin TelDrum.

În iunie 2017, când se împlinea termenul-limită pentru adoptarea actului european, PSD îşi trântea propriul guvern (Sorin Grindeanu), premieră în istoria post-decembristă a României. Au urmat prim-miniştrii Mihai Tudose Tudose şi Viorica Dăncilă, care n-au suflat în faţa lui Liviu Dragnea, deşi puteau implementa Directiva europeană prin ordonanţă de urgenţă, susține Adevărul.

În 2018, Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea de Justiţie a UE pentru refuzul de a transpune în legislaţia naţională o directivă europeană, iar sancțiune de trei milioane de euro a apărut astăzi, în plină pandemie, când bugetul statului este oricum strâmtorat.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close