Antena 3 Actualitate România, condamnată la CEDO pentru condiţiile din penitenciare

România, condamnată la CEDO pentru condiţiile din penitenciare

12 Mar 2016   •   09:41
România, condamnată la CEDO pentru condiţiile din penitenciare
Sursa foto: Foto: pixabay.com

România a fost condamnată la CEDO pentru condiţiile din penitenciare, iar în curând ar putea fi obligată să plătească despăgubiri uriaşe. Curtea europeană a drepturilor omului a dat o decizie pilot pe această temă. Ministerul Justiţiei NU a recunoscut iniţial existenţa acestei decizii, deşi Ministerul de  externe ştia că hotărârea nu doar că exista, dar a şi fost aplicată deja in 4 cauze. Într-un comunicat comun, cele două ministere cer acum CEDO să nu aplice sancţiuni şi promit rezolvarea situaţiei condiţiilor de detenţie.

În 4 cauze introduse împotriva ţării noastre în care au fost reclamate condiţiile din penitenciare, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a aplicat procedura hotărârii pilot. Aceasta se referă inclusiv la supraaglomerarea închisorilor, aşa cum rezultă dintr-un comunicat al ministerului de externe.

''În aceste cauze se invocă suprapopularea, dotarea insuficientă a camerelor de deţinere (acces la lumină naturală, ventilare,  dotarea cu mobilier şi cazarmament adecvat) şi condiţiile precare de igienă (sub diverse aspecte, precum separarea persoanelor fumătoare de cele nefumătoare, starea şi funcţionalitatea instalaţiilor sanitare, accesul la apă caldă, furnizarea de produse de igienă personală şi pentru spaţiile de deţinere, calitatea hranei, acţiunile pentru prevenirea, identificarea, izolarea şi tratarea cazurilor de infectare cu boli transmisibile precum tuberculoza sau hepatita.''

Scandalos este insa ca Ministerul de Justiţie nu recunoaste existenta acestei decizii.

Detalii, în materialul următor:

×

România cu temperaturi de vară

 

 

Prognoza ANM pentru perioada următoare

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close