Antena 3 Actualitate România, în zona euro în 2017-2018. Ponta: Dacă intrăm nepregătiţi, ne ducem în faliment

România, în zona euro în 2017-2018. Ponta: Dacă intrăm nepregătiţi, ne ducem în faliment

07 Iun 2013   •   17:18
România, în zona euro în 2017-2018. Ponta: Dacă intrăm nepregătiţi, ne ducem în faliment
Sursa foto: Foto: romania-insider.com

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, într-un interviu pentru Deutsche Welle, că s-a pus de acord atât cu perspectiva preşedintelui Băsescu, cât şi cu cea a Poloniei privind adoptarea monedei euro şi consideră că România poate fi pregătită structural pentru acest obiectiv în 2017-2018.
   
"Sunt două lucruri care trebuie să se unească: în primul rând, România să fie pregătită structural, nu doar cu criteriile nominale, inflaţie, deficit, datorie publică, ci şi capacitatea noastră de a rezista la competiţia din zona euro, căci dacă intrăm nepregătiţi, ne ducem în faliment. Deci, acesta este primul criteriu pe care România, din punctul meu de vedere, îl poate îndeplini în perspectiva 2017-2018. Al doilea criteriu, care nu ţine de România şi Polonia, ci de deciziile care se iau în zona euro şi anume, după criza financiară, după programele de ajutor din Portugalia, Irlanda, Grecia, Cipru, zona euro să aibă o politică mult mai coordonată şi mai clară faţă de noii membri. Deci eu cred că euro va supravieţui cu bine acestei crize, cred însă că va duce inevitabil la nişte schimbări şi anume la o politică fiscală, bugetară mai bine coordonată în zona euro şi România, dacă e pregătită în 2017-2018, trebuie să intre în zona euro", afirmă Ponta.

Într-un interviu acordat agenţiei Deutsche Welle, Victor Ponta afirmă că vizita pe care o va efectua în Germania, în intervalul 10-11 iunie, unde se va întâlni cu cancelarul Angela Merkel, are ca scop o revenire a relaţiilor bilaterale la nivelul anterior, acestea suferind "o perioadă de îngheţ" în urma crizei politice de anul trecut.
   
"În mod sigur, vizita din Germania are ca scop o revenire a relaţiilor bilaterale la un nivel care a existat în anii trecuţi şi care anul trecut, în 2012, în urma crizei politice din România, a suferit o perioadă de îngheţ, ca să spun aşa. Acesta este scopul principal. Dar dacă vorbim de politici publice la nivel naţional şi european, lucrurile sunt într-o continuă evoluţie şi nu sunt divizate în alb şi negru, cine-i cu socialiştii şi cine-i cu creştin-democraţii", afirmă Ponta.
   
El arată că doreşte ca România să aibă din nou un parteneriat strategic cu Germania şi că va asigura Berlinul, aşa cum a procedat şi la Bruxelles, de faptul că, dincolo de bătăliile politice interne, convingerea sa "absolută şi reală" este că drumul României - în care el poate sau nu ocupa postul de prim-ministru - este cel european şi transatlantic.
 
În luna aprilie, Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenţă care nu mai include o ţintă pentru adoptarea monedei euro, premierul Victor Ponta afirmând atunci că 1 ianuarie 2019 reprezintă "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de către România.
   
 

×
Subiecte în articol: zona euro Deutsche Welle

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close