Antena 3 CNN Actualitate România îngrijorează Comisia Europeană. Frauda din fondurile UE, o problemă gravă

România îngrijorează Comisia Europeană. Frauda din fondurile UE, o problemă gravă

România îngrijorează Comisia Europeană. Frauda din fondurile UE, o problemă gravă
Sursa foto: Foto: nowpublic.com
de M.Z.    |    19 Oct 2012   •   11:49

Şefa Unităţii de Audit a Direcţiei pentru Politică Regională şi Dezvoltare Urbană din Comisia Europeană, Sandrine de Buggenoms, a declarat vineri că România are dificultăţi în identificarea şi prevenirea fraudei în absorbţia fondurilor europene, informează Agerpres.

Drept urmare, oficialii europeni au trimis autorităţilor române scrisori de avertisment pentru anumite programe operaţionale.

"Din punctul meu de vedere, Comisia Europeană se aşteaptă să vadă rezultate clare. Vrem să vedem frauda identificată şi prevenită, este evident că România se confruntă cu provocări şi dificultăţi în acest sens. După cum s-a mai afirmat, un program operaţional a fost întrerupt din acest motiv, dar pot să vă spun că au fost şi alte programe operaţionale în care au fost transmise scrisori de avertizare în acest sens şi pot afirma că în mai multe programe operaţionale avem această situaţie. Prin urmare, vrem să vedem că se înregistrează progrese şi rezultate concrete în acest sens", a spus Sandrine de Buggenoms.

În context, ea a exprimat preocuparea Comisiei Europene faţă de suspiciunile de fraudă din sistemul românesc de absorbţie a fondurilor structurale.

"Suntem foarte preocupaţi la nivelul Comisiei Europene. De fiecare dată când vizităm România pentru a analiza programele operaţionale, trebuie să spun că, din păcate, identificăm un număr destul de ridicat de suspiciuni privind conflictul de interese şi aceasta constituie o problemă, pentru că aduce atingere imaginii României şi trebuie să găsim prin urmare o soluţie. Avem toleranţă zero pentru fraudă şi vrem să vedem rezultate în această privinţă", a subliniat oficialul european.

De asemenea, Comisia Europeană este interesată de rezultate concrete în prevenirea conflictului de interese şi a fraudei în absorbţia de fonduri europene.

"Nu ne interesează să vedem că există proceduri corecte, formale, care arată bine pe hârtie, ci dorim să vedem că frauda este prevenită şi identificată şi că acolo unde există suspiciuni de fraudă autorităţile competente - DLAF, OLAF - încep să ia măsuri", a adăugat Sandrine de Buggenoms.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene, Răzvan Cotovelea, a precizat că în acest moment România are un program operaţional sectorial suspendat şi trei întrerupte.

Potrivit acestuia, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - de la Ministerul Muncii - este suspendat, iar întrerupte sunt POS Mediu - de la Ministerul Mediului, POS Dezvoltarea Competitivităţii Economice - de la Ministerul Economiei şi POS Transporturi - de la Ministerul Transporturilor.




×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close