Antena 3 CNN Actualitate România, pe locul întâi în Europa, la mortalitatea infantilă

România, pe locul întâi în Europa, la mortalitatea infantilă

România, pe locul întâi în Europa, la mortalitatea infantilă
21 Oct 2008   •   19:48

Banii, lipsa de dotări şi de medici. Sunt trei din cauzele pentru care patru copii mor în fiecare zi România. Născuţi prematur şi cu plămânii nedezvoltaţi, copiii nu pot respira pe cont propriu. Doar un medicament foarte scump îi poate ajuta. Însă, doar câteva spitale au posibilitatea să-l cumpere. În celelalte, ei sunt condamnaţi la moarte.
Conectat la un aparat, un copil se încăpăţânează să trăiască. Născut prea devreme, plămânii lui nu sunt suficient de dezvoltaţi să-i asigure oxigenul de care are atâta nevoie. Dar, membrana care se mişcă în mod constant îi aduce aerul salvator. El e unul din acei copii norocoşi care a primit tratamentul salvator, cu surfactant.
În România nu sunt multe astfel de centre. Şi nici bani pentru medicament. Tratamentul cu surfactant costă foarte mult, în jur de o mie de euro, şi doar câteva spitale îl pot administra. Rezultatul este macabru: în fiecare an 1.300 de copii mor din cauza sindromului de detresă respiratorie.
Toate aceste probleme au dus România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. În ţara noastră, la naştere mor de două ori mai mulţi copii decât în Ungaria şi de patru ori mai mulţi decât în Cehia.

Observator

×
Subiecte în articol: Europa
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close