Antena 3 CNN Actualitate România va cumpăra submarine şi elicoptere militare din Franţa

România va cumpăra submarine şi elicoptere militare din Franţa

România va cumpăra submarine şi elicoptere militare din Franţa, anunţă ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

România va cumpăra submarine şi elicoptere militare din Franţa
Sursa foto: Hepta | DPA Images / ANDBZ/ABACA
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iul 2022   •   11:23

Ministrul a precizat că a semnat deja o scrisoare de intenţie cu omologul său francez. Toate echipamentele sunt pentru întărirea flancului estic al NATO şi urmează să ajungă în România în perioada următoare.

Radu Tudor, jurnalist Antena 3 şi analist militar, a declarat că astfel de achiziţii sunt de bun augur, însă rămâne de văzut dacă se va şi întâmpla în realitate.

"Eu sunt foarte sceptic, deşi anunţul făcut de Vasile Dîncu este de bun augur. Sunt foarte sceptic pentru că înzestrarea militară a României nu doar că a bătut pasul pe loc, dar a fost pur şi simplu pusă la congelator de politicienii români care, din 1990 până în 2007-2008, nu au acordat un buget rezonabil Armatei Române pentru a se dota.

Proiectele de înzestrare au început în ultimii şase-şapte ani şi înregistrăm întârzieri extrem de grave care afectează capacitatea de apărare naţională şi contribuţia noastră aliată în NATO. Aş vrea să văd şi eu minunea asta că România îşi cumpără submarine pentru bazinul Mării Negre, pentru că în momentul de faţă Forţele Navale româneşti ştiu destul de bine ce se întâmplă la suprafaţă, în apele noastre teritoriale, dar noi nu ştim nimic de ce se întâmplă sub nivelul mării.

Chestiunea aceasta este de bun augur, sunt sceptic că se va întâmpla. Şi mai e ceva. În frunte cu preşedintele României, cu prim-ministrul şi ministrul Apărării, Parlamentul României trebuie să aloce Armatei Române un buget de 3% din Produsul Intern Brut.

Fără acest buget de 3%, cu un război la graniţă şi atât de multe lipsuri, nu cred că Armata Română va fi capabilă să cumpere şi să întreţină astfel de submarine", a declarat Radu Tudor.

×
Subiecte în articol: Franta NATO
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close