Antena 3 CNN Actualitate România, țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din Europa, dar la coada clasamentului când e vorba de plătitul facturilor

România, țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din Europa, dar la coada clasamentului când e vorba de plătitul facturilor

România, țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din Europa, dar la coada clasamentului când e vorba de plătitul facturilor
10 Sep 2019   •   09:39

România este ţara cu cei mai mulţi proprietari de locuinţe din Europa, dar suntem la coada clasamentului atunci când trebuie să achităm facturile la apă, gaze sau căldură. Din cele şapte milioane de gospodării din ţara noastră, peste un milion nu şi-au plătit la timp facturile anul trecut, arată ultimele date INS. Grav este că din cauza unui singur rău-platnic ajung să sufere sute de familii. 

În blocul aflat chiar în centrul Capitalei, mii de oameni trăiesc de cinci ani fără apă caldă şi căldură, din cauza unei singure familii. Şi a unei legi care nu rezolvă decât teoretic astfel de probleme. 

Legea adoptată anul trecut prevede că atunci când o persoană nu plăteşte întreţinerea mai mult de trei luni şi strânge o datorie mai mare de două mii de lei, asociaţia de proprietari poate cere sechestru pe apartament, la Direcţia de Taxe şi Impozite. Din acel moment, rău-platnicul nu-l mai poate vinde, dar îl poate închiria. Practic, însă, datoriile se recuperează doar în instanţă, prin executare silită. Un proces care poate dura ani întregi. 

Din cele peste şapte milioane de gospodării din ţara noastră, peste un milion au întârziat anul trecut plata întreţinerii, a curentului electric, sau a facturii de telefonie mobilă, arată datele INS. 

Apa caldă şi căldura se taie după două facturi consecutive neachitate, apa rece după patru facturi neplătite, iar energia electrică - după cinci luni de restanţe. Statisticile plasează România pe locul patru, în topul datornicilor. Mai prost decât noi stau doar grecii, italienii şi bulgarii. 
 

×
Subiecte în articol: Europa
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close