Antena 3 CNN Actualitate Salariaţii vor avea pensii private din august

Salariaţii vor avea pensii private din august

Salariaţii vor avea pensii private din august
18 Apr 2007   •   12:02

Aderarea la fondurile de pensii obligatorii administrate privat va începe în prima jumătate a lunii august. Salariaţii sub 35 de ani, care sunt obligaţi să intre în sistem, şi cei între 35-45 de ani, care o pot face opţional, vor avea la dispoziţie patru luni, până în noiembrie inclusiv, să aleagă unul din fondurile de pensii care vor fi autorizate până la sfârşitul lunii iulie.

Cei care se vor angaja cu contract de muncă după această perioadă şi îndeplinesc condiţiile de vârstă vor fi obligaţi din prima lună să adere la un fond de pensii. Persoanele care nu vor opta pentru un fond de pensii în perioada prevăzută vor fi notificaţi de către Casa Naţională de Pensii şi alocaţi aleatoriu la un fond de pensii autorizat.

Contribuţiile angajaţilor vor începe să fie colectate în ianuarie 2008, iar în primul an vor totaliza circa 150 milioane euro, conform estimărilor. În primul an, o cotă de doi la sută din salariul brut, sumă care va fi transferată din contribuţiile sociale în sistemul public de pensii, va merge din conturile individuale ale salariaţilor la fondurile de pensii private. Nivelul acestor contribuţii va creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, urmând să ajungă la 6 la sută din salariul brut.

Începând cu luna iulie Ministerul Muncii va desfăşura o campanie de informare privind sistemul pensiilor private, finanţată cu circa un milion de dolari printr-un credit de la Banca Mondială.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc, duminică, 16 iunie 2024
x close